Startsida / Inlägg

Audere est Facere

av Erik Niva

Jaha.

Man United 2, Spurs 1. Meningslös insats. Jag vet att det finns de som menar att det inte finns någon skam i att förlora med uddamålet på Old Trafford, men på det här sättet så gör det fan i mig det.

Vi försökte inte ens.

Under hela veckan har Harry Redknapp gnällt och gnytt om hur lite han bryr sig om den här matchen, hur svagt lag han kommer att få ihop och hur chanslösa vi kommer att vara. Men tack så jävla mycket då – det enda som allt det tramset ledde till var en situation där spelarna tyckte att det var okej att förlora, så länge de inte skämde ut sig.

Det var det inte.

Ett slitet och försvagat Man United var sårbart, och det fanns absolut läge att åtminstone ta dem tillbaka till White Hart Lane för ett omspel. Några saker du tydligen behöver lära dig om Tottenham Hotspur, ´Arry. För det första – vi tar FA Cupen på det största av allvar, det är vår turnering. För det andra – vårt motto är ”Audere Est Facere”, ”Att våga är att göra”.

Det här var inget annat än en feg alibimatch.
***
Jaja, på andra håll i cupen hade Chelseas mittfältsstjärnor en shoot-out mot Ipswich. Michael Ballacks frispark var väl helt okej, men skottet som Super-Frankie Lampard skjuter mäts ju på en helt annan skala.

Uppe i Hull var tydligen Millwalls old faces ute för dagen, och egendomligt nog har det ju varit en hel del oroligheter inne på Premier League-arenor den här sången. Inte nog med detta, vi har ju dessutom Sunderland-Newcastle och Man City-Everton i hyfsat färskt minne.

Obegripligt, med tanke på bevaknings- och bestraffningsläge inne på de här arenorna.
***
Simon har ju redan orerat om Alex Del Pieros geometriska mästerverk i prestigematchen mot Fiorentina. Själv är jag minst lika imponerad av att han faktiskt lyckas komma undan med att ilsket kasta sin Juve-rock på marken när han blir utbytt.
– Jag kastade den eftersom de givit mig fel storlek, smilar ikonen, och alla skrattar med.

Från Italien måste ju Vincenzo Italianos livsviktiga segermål mot Reggina visas. Okej för att Man United fick igenom ungefär samma hörnvariant mot Spurs – men det är ju så här den ska göras. Satan, så fint.
***
På Camp Nou hängde en banderoll igår, uppsatt av en tillrest Mallorca-peña: ”Vi har kommit från Mallorca för att se vårt lag och vår Gud, Leo Messi”. De kan inte ha blivit besvikna. Messi gjorde ännu en världsbästinsats i 4-1-segern, och satte punkt med en oren gambeta.

Men matchens mål gjorde ändå Numancias mittfältare José Bakero.
***
Grann lobb av Nene i Portugal, för Nacional mot Sporting.
***
Pallade själv inte att sitta uppe för att se Sverige C kämpa mot USA B i Carson, men har nu plöjt igenom det här hyfsat fylliga sammandraget.

Vet ju inte om det är manipulerat till USA:s fördel, men att döma av det här svepet var ju Sverige knappt ens på banan överhuvudtaget. 3-2 kunde ha varit 7-1. Och trots ett lite lamt agerande av Johan Dahlin i målet – snygg jävla frispark av Sacha Kjelstan.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB