Startsida / Inlägg

Leyende Viva

av Erik Niva

Den här morgonen finns det bara ett enda tema som jag tänker starta med.
Raúl Gonzáles Blanco – Real Madrids kapten – stöter in en boll på Numancia. Det är hans 307:e mål för den vita klubben. Det är ett mål som tangerar Don Alfredo di Stéfanos tidigare klubbrekord.

”Leyende Viva” – Levande Legend – är rubriken i Marca. Tidningen har dessutom samlat ihop videoklippen till de ”10 konstverk” som Raúl skapat sedan debuten för nästan 15 år sedan. Det är en stilig hyllning till en av vår tids allra största.
– Efter mål 307 måste de som tvivlar på Raúl nu samlas i smyg för sina hemliga möten, likt de kristna en gång gömde sig i katakomberna, skriver As.
***
Två av ligans mest formstarka spelare – Madrids Arjen Robben och Athletics Fernando Llorente – gjorde fina mål för sina respektive klubbar.
***
Mest intressant igår var annars den tyska omstarten. Hoffenheim invigde sin nya Rhein-Neckar-Arena. Demba Ba gjorde premiärmålet – och sedan klackade han snyggt fram Boubacar Sanogo till det andra.

Rosenbergs gamle lagkamrat Sanogo är såklart ingen fullstor ersättare till Ibisevic, men med sin löpstyrka kommer han ändå att passa in Hoffenheims speedkollektiv. Karln kallades ju faktiskt för ”Klinsmann” redan hemma i Elfenbenskusten, då han aldrig slutade göra sina självuppoffrande löpningar.
***
I Dortmund var det hyllningssörjande. I samband med cupmatchen mot Bremen senast föll 21-årige supportern Kevin B. i en trappa och dog. Igår hedrades hans minne.

Två tysta minuter före avspark, Joachim Löw som hedersgäst och gigantiska banderoller från både hemma- och bortafansen.
– Naturligtvis spelade vi för Kevin, sa Florian Kringe efter matchen mot Leverkusen.
***
Sergio Pintos bågskott för Hannover mot ett sorgligt Schalke var annars Bundesliga-omgångens snyggaste.
***
En comebackande Simon Bank har redan kommenterat Italien, men jag kör ändå Quagliarellas volley i repris. Att komma tillbaka till sin hemstad och dra in den bollen… The boy’s a bit special.

Från Juventus chockförlust vill jag highlighta kvitteringsmålet, och offsidesituationen som föregår det. Brassen Jeda leker Ruud van Nistelrooy, och utnyttjar en offsideposition för att ta sig till rätt läge.

Själv tycker jag att det är en klar offside. Regeln om att inte påverka spelet upphävs ju såklart i och med att Jeda uppenbarligen vinner enorma positionsfördelar genom sin offside. Domarteamet höll inte med mig – vad tycker ni?
***
England? Äh, inte nog med Spurs patetiskt förutsägbara berg-och-dalbaneförlust i Bolton – det var en blek speldag.

Aston Villa kunde inte spräcka nollan, och Arsenal hade laddat med lösa skott. Och paradoxalt nog gjorde därför såklart unga Arsenal-lånet Jay Simpson därför sitt första ligamål för West Brom.

Den största snackisen var ju annars kickboxningsmatchen mellan Rory Delap och Shaun Wright-Phillips – det var den sortens dag.
***
Ska vi dra till Turkiet då? Det tycker jag. Bara Shabani Nondas rökare mot Denizlispor är ju värt besöket.

Tung seger för Trabzonspor borta mot Ankarspor också. Två snygga mål av Gökhan Ünal och Umut Bulut – men framförallt en riktig jävla kvalitetskrigsdans ledd av Rigobert Song efter slutsignalen.

Appropå Turkiet så leder ju skrällaget Sivasspor fortfarande ligan. Instinktivt hoppas man såklart att den lilla uppstickarklubben ska bryta Istanbul-monopolet – men jag vill samtidigt uppmana er att läsa den här artikeln av my man Ekim Çağlar för att få sammanhanget.
***
Det blev ingen svenskfest när Heerenveen reste upp till Amsterdam. Viktor Elm var förkyld och stannade hemma, Rasmus Lindgren fick sitta på bänken i 90 minuter och Patrik Ingelsten fick nöja sig med ett kortare inhopp. Men vad gör det när Danijel Pranjic – Europas mest underskattade vänsterback? – sätter såna här avgörande frisparkar?
***
Vad har vi då kvar? Jo, att konstatera att nya Observer Sport Monthly har kommit ut – och att Rio Ferdinand har hoppat in som gästredaktör.

Resultatet? Jo, Rio Ferdinand intervjuar Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Rio Ferdinand blir själv intervjuad. Rio Ferdinand skriver ledare. Och Rio Ferdinand tar ut sina tio favoritspelare.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB