Startsida / Inlägg

You Don’t Know What You’re Doing

av Erik Niva

Liverpool slog Chelsea, men det var domaren Mike Riley som förlorade matchen.

Jag önskar att jag skulle slippa skriva de här raderna – för tempot i dagens toppfotboll har gjort det nästintill omöjligt för en ensam domare att lyckas sköta stormatcherna – men det har blivit för mycket nu.

Gång efter gång, vecka efter vecka ser jag hur matcher förstörs och spolieras av domslut som antingen är missriktade eller direkt felaktiga. Det är heller inte så att de enskilda domarbedömningarna är det enda problemet, utan i många fall är faktiskt också självaste regelboken ett lika stort bekymmer.

Dagens fotboll genomsyras av någon sorts överdriven välvilja att ”skydda artisterna”, och det har fått konsekvensen att den fegt bokstavstroende domaren kan finna något klyschigt regelstöd för att ge rött kort för i stort sett varenda tackling.

Häromdagen var jag purken över att Paul Robinson i West Brom fick rött kort för att ”båda fötterna lämnat marken” i en tackling.

Än mer irriterad är jag nu över att Frank Lampard skickas av planen för att ”han visade dobbarna”. Jamen, för helvetet. Till att börja med befann han sig i ett läge där det var omöjligt att vinkla foten på något annat sätt – men samtidigt helt säker på att träffa bollen om han bara använde sulan. Och det gjorde han såklart också. Men med hänvisning till att han ”visat sula” så går det ändå att rättfärdiga en utvisning utan att bekymra sig det minsta lilla om en sak som spelförståelse.

Att sedan José Bosingwa kom undan med sin supercyniska ryggstämpling på stopptid bidrar ju bara till patetiken i det hela.

Lägg till att Newcastle tidigare på dagen med sig en feldömd straff i det livsviktiga Tyne-Wear-derbyt eftersom det ”var kontakt” mellan Steven Taylor och Steed Malbranque. Det är kontakt varje gång jag tränger mig ombord på en tunnelbanevagn också – jag ska inte ha straff för det.

Dessutom hade vi den där situationen mellan Juventus och Cagliari igår, där bortalaget utnyttjade en logisk lucka i offsideregeln och sprang in med kvitteringen – men i det här sammanhanget är den en parentes.

Rent generellt fattar jag faktiskt inte vem som delar ut de här domardirektiven – och varför. I stort sett alla fotbollsintresserade människor jag känner tycker att det är ett betydligt större problem med alla filmningar än det är med hårdfört spel nuförtiden. Ändå blir sporten mindre och mindre tillåtande med fysiskt spel för varje säsong som går.

Nej, ta nu och byt fokus i regeltolkningarna. Gör det tillåtet att tackla igen. Gör återigen fotbollen till en kontaktsport.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB