Startsida / Inlägg

Deadline Day

av Erik Niva

And they say you should never go back…

För ett drygt halvår sedan var Robbie Keane min favoritspelare i 2000-talets Tottenham, tillsammans med Ledley King. I samma person var han väldigt mycket Spurs med sina tricks och sina ticks – och väldigt lite Spurs med sin karaktär och vinnarvilja.

Sedan lockade Liverpool med sin Champions League-fotboll och sina löner, och jag blev besviken på hur Keane använde någon sorts utpressning för att få igenom övergången och sedan försökte släta över beteendet genom att överdriva sina ungdomskänslor för den röda klubben från norr.

Nu vet jag inte riktigt. Keane uppträdde aldrig så illa att han brände broarna runt White Hart Lane, men när väl Defoe blir frisk igen står vi återigen där och stampar med två dyra kvalitetsanfallare som inte kan spela ihop. Dessutom är såklart hela den här prylen med att köpa tillbaka alla spelare vi redan sålt är både förvirrande och småpatetisk. I grund och botten vill jag att Tottenham Hotspur ska stå över sådant – men samtidigt kan inte beggars vara choosers.

Vi ligger en enda poäng över nedflyttningsstrecket, och vi har The North London Derby på söndag.

Och där någonstans ligger väl trots allt kärnan i pudeln. När allting kommer kring och jag intar min plats på Shelfside om knappt sex dygn och ser det rödvita laget från andra sidan Seven Sisters Road på motsatt planhalva – kommer jag då att vara glad över att Robbie Keane återigen finns i Tottenhams startelva?

Believe you me – I will.
***
Men för helvete Rafa Benítez – var du vekligen tvungen att ge Keane de där tre ynka minuterna mot Crewe, som nu gör så att han inte får spela Ligacupfinalen?
***
Vad tror vi då om alla de andra övergångarna? Ricardo Quaresma på lån till Chelsea enligt all italiensk media såhär strax före klockan 19 – och om nu det stämmer tror jag faktiskt att det är en överenskommelse med bara vinnare.

Chelsea får in en lite irrationell x-faktor, Inter kan antingen få tillbaka en spelare med självförtroende eller sina pengar. Vad gäller det där tänkta Spurs-bytet så tror jag faktiskt att vi behöver en dynamisk innermittfältare med PL-vana i Jenas mer än vad vi behöver ännu en avig ytter från en annan del av Europa just nu.
***
Om vi går vidare till Andrej Arsjavin så är ju hela soppan helt otrolig.  Hamnar han nu i Arsenal kommer han givetvis att vara precis hur jäkla strålande som helst – av den enda anledningen att alla spelare som hamnar i N5 efter att ha varit inom räckhåll för Spurs utan undantag blir briljanta. Hade Arsjavin däremot kommit till White Hart Lane i somras så hade han naturligtvis visat sig vara den nye Sergej Rebrov.

Nu verkar affären bli av efter tolv sorger och arton bedrövelser – och även om jag sällan finner mig själv på spelarmiljonärernas sida så kan jag faktiskt tycka lite synd om Arsjavin nu när allt blev så krångligt som det blev. Förr så hamnade ryska spelare i kläm när kommunistextremisterna förbjöd dem att flytta utomlands – nu fastnar de då hyperkapitalisterna ska spänna musklerna.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det finns ingen annan europeisk klubb som det är lika svårt att förhandla med som Zenit St. Petersburg.
***
Zenit formerar förresten själva om sitt mittfält genom att värva lovande lille ungerske mittfältaren Szabolcs Huszti från Hannover. Känns faktiskt rätt spännande.
***
Fler lovande unga mittfältare i Bundesliga. Supertalangen som ska bli tysk fotbolls näste superstjärna – Toni Kroos – lånas ut från Bayern München till Bayer Leverkusen. Upp till bevis.

Äldre Bundesliga-mittfältare då? Jo, Erkan Zengin får en ny polare i Fabian Ernst – slitvargen lämnar Schalke för Beşiktaş. Det är väl knappast en flytt som tar honom tillbaka in i landslagsdiskussionen.
***
Good ’ ol Martin Jol öser på i Hamburg. Fyra spelare in: Ndjeng, Rincón, Streit och så danske huliganhanteraren Michael Gravgaard.
***
Ska vi ta och flytta tillbaka till Premier League? Då gör vi det via Teofanis Gekas, som ju intressant nog har gjort klart med en låneflytt från Leverkusen (där han för övrigt ersätts av sin landsman, forne EM-hjälten Angelos Charisteas) till krisdrabbade Portsmouth. Gekas har ju alltid varit en spelare som tycks ösa in mål utan att ha någon egentlig aning om vad han sysslar med – och misstanken är väl att han kommer att bli avslöjad i Premier League.
***
Än mindre förstår jag av Tony Adams andra grekförvärv, Angelos Basinas. 33-årige Basinas är visserligen en klok herre, men är Pompey verkligen i en position där det är läge att börja dela ut förtroende till en sorts spelfördelande dirigent helt utan erfarenhet av spel i Nordeuropa? Jag tycker inte det.
***
Jó till Everton? Bara som nödlösning. Jag hade hellre haft antingen Cahill, Saha, Yakubu – eller till och med Anichebe – på topp. Men är nu alla skadade så är dom ju.
***
Olivier Dacourt till Fulham? Tja, innermittfältet är ju inte den del där Roy Hodgson haft bäst täckning. Can’t hurt. Och det ska bli kul att se vad Giles Barnes kan uträtta under ett halvår då han kombinerar skaderehab med Premier League-spel. Nothing to lose.
***
Bytet mellan Charles N’Zogbia och Ryan Taylor? N’Zogbia är en bättre spelare, men med sämre attityd och lägre lägstanivå. Kan Steve Bruce bringa ordning där så är det återigen han som gjort den bästa affären. Även om jag antar att The Toon i alla fall är glada över att slippa Taylors återkommande drömmål mot just dem.
***
Wigan lät dock Sverige-dödaren Henri Camara gå på lån till Stoke, och där finns faktiskt också ett sparkapital att utnyttja. Med sin rörlighet så är Camara alltid farlig.
***
Inte mycket från Italien, va?! Visserligen har Atalanta gjort klart med ett lån av Francesco Parravicini och Catanias shortsdroppande striker Gianvito Plasmati – och de kan nog dra en del nytta av hans poweregenskaper – men annars rätt blekt på klubbarnas inkonton.

Att Roma lånade in Marco Motta igår kan väl knappast ses som ett lyft jämfört med Panucci?! Men om nu Stefano Okaka går till Brescia så är det såklart en jätteförstärkning för Serie B-klubben.
***
I Spanien var väl det roligaste att Numancia tycks ha gjort klart med gamle Real Madrid-utfyllaren Raúl Bravo. Så kul var alltså det.
***
Något annat?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB