Startsida / Inlägg

Sweet and Tender Hooligan

av Erik Niva

Igår länkade jag till hur en uppretad supporter överföll linjemannen i mötet mellan De Graafschap och Ola Toivonens PSV (som jag antar är den mediesvenskt korrekta benämningen numera).

Holländsk fotboll hade fått sin egen Terror-Tommy, sin egen Röjar-Ronnie, sin egen… Paolo Di Canio.

Nu talar så en ångerfull Felix Schaufeli ut. Och det är klart att såna här stackars-dumma-lilla-huligan-artiklar alltid innebär en balansgång – men samtidigt är det ju viktigt att komma ihåg hur varje historia alltid har två sidor.

Strax före jul gav jag er en snabbsammanfattning av Matthew Simmons story – det var alltså han som träffades av den där hoppsparken från Cantona – och nu lyssnar jag gärna på 39-årige Schaufelis berättelse i Algemeen Dagblad.
– Jag fick en sorts black-out. Det var först när ordningsvakterna tog tag i mig som jag fick tillbaka medvetandet.
* Din son var också på läktaren?
– Ja, han är helt chockad och nedbruten nu. Det är logiskt. Han var där med två kompisar, och undrade bara: ”Vad gör pappa?”. Jag har två barn, och det här var verkligen inget gott föredöme.
* Och själv brukar du vara linjedomare för amatörklubben DZC68.
– Och du vet, när folk brukar kasta saker i huvudet på mig så brukade jag tänka ”dra åt helvete” eller skrika ”ställ dig här själv om du tror att du kan göra det så mycket bättre”. Och så gör jag nu något ännu värre själv.
* De Graafschap har nu stängt av dig från alla matcher i 15 år, och det holländska förbundet i 10 år.
– Jag kan gråta, känner mig helt förstörd. De Graafschap är min klubb. Hela veckan lever jag för matchen till helgen, det är allt vi pratar om. Jag har haft säsongskort i tio år. Jag kan inte föreställa mig hur det kommer att bli att höra jublet från Vijverberg och själv inte kunna gå dit.
* Vad händer nu?
– Jag vet inte. Jag hade kunnat betala 2 000 euro för att få avstängningen upphävd. Men jag inser att det är mitt eget fel att jag ställt till det för mig själv.
***
Samtidigt stämmer en 26-årig Roda-supporter det holländska fotbollsförbundet på 500 euro. I två år har han varit avstängd från sin favoritklubbsmatcher efter ett supporterbråk i samband med en match mot Sparta Rotterdam – men i torsdags friades han så i rätten.
***
Och när vi ändå har Roda JC på tal… Simon Bank skrev i höstas om planerna på att slå ihop just Roda med Fortuna Sittard. Nu har de planerna blivit verklighet – senare idag kommer det bekräftas att två klassiska holländska fotbollsklubbar inte längre existerar.
***
Förresten. Andradivisionslaget Haarlem hyr Cedric Seedorf från AC Milan. Cedric är ju lillebror till Clarencen, och har de senaste veckorna mest figurerat i svensk media i relation till diskussionen om Marta och Johanna Frisk.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB