Startsida / Inlägg

Rätt lag Vannes – och andra berättelser.

av Simon Bank

Cup night, och vad har vi att berätta då?

Jo, ni ska få en utlovad berättelse om superhjälten Cyril Rool, men först ska vi förstås ägna oss lite åt Dan Gosling. För tre år sen debuterade han bredvid Bojan Djordjic på Plymouths mittfält. Han var 16 då (Gosling, inte Bojan), han fyllde 19 i måndags – och ikväll sköt han Everton till the 5th round of the FA Cup.

Läget? Två minuter kvar av förlängningen, Merseyside Derby, Liverpool – med tio vinster på elva straffavgöranden – på andra sidan. Så vad tänkte lillegrabben när bollen ramlade ner vid fötterna inne i straffområdet?

          Just shoot. I thought’just shoot’, säger lille Gosling i tv just i detta nu, i en senkommen repris på Glenn Hoddles gamla debutintervju efter 30-metersmörsaren mot Stoke: ’The lads said ’it it, so, well I ’it it’.

Så Golsing sköt, Everton är vidare efter att ha manglat Liverpool hela vägen hem efter Lucas utvisning, och lagkompisarna såg till att Gosling fick matchbollen med sig hem. A big night for the club, a bigger night for the kid. Och fan ta mig om inte Andy van der Meyde till slut lyckades med något också.

Uppe kring Brian Clough Road skreks det I natt, och namnet som skreks – I olika tonlägen – var Kris Commons. Han är det närmaste Nottingham Forest varit en Sol Campbell, en stjärna som väntade ut kontraktet och gick som Bosman till en lokalkonkurrent. I går var han tillbaka på City Ground med Derby, fick 0-2 i arslet på en kvart – men enligt alla helvetets lagar så var det förstås Commons som avgjorde.med ett grisigt 3-2-mål. Rams första vinst på City Ground på 37 år.

That boy Kris Commons, made Forest look shite.

Herregud, vad det måste gjort ont.

Nere i stöveln gjorde Trezeguet comeback i cupsemin mot Napoli. Med mamma på plats och allt. Han såg väl sådär ut, missade ett par chanser och var inte lika närvarande som han brukade vara – men efter 120 minuter var han tillräckligt mycket målskytt för att skicka in sin straff (vilket han inte var i en viss VM-final). Juve vidare på straffar, Olof Mellberg spelade hela matchen och tacklade som om han hette Hysén och det vore 1989 – men han sköt ingen straff, vilket är ett skäl så gott som något att påminna om EM 2004.

Ni vet, Sverige förlorade på straffar mot Holland, Mellberg och Ibrahimovic missade – och på presskonferensen efteråt lyfte en journalist handen och frågade Lagerbäck:

          Mister Lagerback. Have you practised penalties? And why not?

I Portugal noterar vi att Sporting (och Derlei) mosade Porto I prestigemötet, medan Pablo Aimar, el pajazzo, skickade Benfica vidare. På andra sidan gränsen sköt Aldo Duscher som om bollen hette Beckham, medan 20-årige OS-mästaren Lautaro Acosta sköt Sevilla till 2-1 hemma mot Athletic i slutsekunderna.

Och här då? I Frankrike?  Jo, först och främst kan vi konstatera att PSG:s nya ledning fått en dålig start. Huvudägaren Sebastien Bazin tog ju över som president i går, och han hade supportrarna mot sig redan från start.

Hans första present till dem? 0-3 mot Bordeaux i cupsemin. Det var jämnare än det låter. 0-1 avgjorde, och det kom på den sortens inlägg som ingen svensk spelare någonsin slagit (Edmans i EM 04 är det där undantaget). Hårt, välriktat, skruvat. Jurietti, som slog det i skallen på Bellion, var på väg till AIK för några år sen, ändrade sig, tog plats i franska landslaget och spelar nu i Bordeaux… Good choice, son. Han har förresten haft en märklig säsong, med rätt mediokert spel och en period när han var spårlöst försvunnen och missade tre träningar.

Själv ägnade jag den tidiga kvällen åt att frysa in en lunginflammation på ett Stade de Ray i apokalyptiskt regn. Nice skulle bara blåsa bort Ligue2-medelmåttorna Vannes för att säkra andra cupfinalplatsen på tre år. De delade ut flaggor till alla i publiken, och Brigade Sud blåste raketer som vore de pyro-turkar.

Hur det gick? Sådär.

Efter fem bra minuter för ”Le Gym” förvandlades matchen till kamp och kramp, och det var inte ens särskilt orättvist när Vannes skickade in 1-0 med 30 kvar. De hade en bra mittback och en bra target-forward, och så mycket mer krävs inte för att skaka ett mittenlag i Ligue1.

Tränare Antonetti (han är från Korsika) var halvt på väg in i slagsmål med Vannes bänk, Nice kvitterade i slutminuterna och det blev straffar. Nices dyraste köp genom tiderna, Loïc Rémy, missade sin straff men Nice fick en chans till.

Fram klev Cyril Rool. Sex and Drugs and Cyril Rool. Fransk klubbfotbolls mest utvisade spelare genom tiderna. Cyril har två specialområden. Han är duktig på att hitta uppspel till mötande forwards fötter – och han är bra på att sparka ner folk.

Men Cyril är inte bra på straffar.

Han slog, förstås, bollen i ribban – och Vannes ska spela final mot Bordeaux i Paris (forsta L2-laget sen Gueugnon 2002 som spelar final). Ligaföreningens president Thiriez, mannen med Frankrikes mest välansade mustasch, var glad som ett barn när han pratade om ”sagan Vannes”.

Och resten… får vi summera när morgonen kommer.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB