Startsida / Inlägg

Not Fit To Wear the Shirt

av Erik Niva

En rivstartande Simon Bank hoppade av någon anledning över the biggest talking point från gårdagens franska cupfotboll.

Visst, han nämnde att PSG kapitulerade – men han nämnde inte hur Mateja Kezman reagerade. En dryg timme in på matchen blev den före detta Chelsea-floppen nämligen utbytt. Han slet då demonstrativt av sig sin PSG-tröja – och slängde ner den på marken innan han ens lämnat planen.

Kortklippet ser ni här – lägg framförallt märke till Ludovic Giulys briljanta ”aj-jävlar-nu-blir-det-trubbel”-min – och en längre variant med publikreaktionerna inkluderade ser ni här.

I eftertankens kranka blekhet har nu Kezman försökt sig på en mångordad ursäkt:
– Jag vill be fansen, tränaren och medspelarna om ursäkt. Jag gjorde ett misstag. Kanske har inget liknande någonsin hänt här tidigare, men jag är en person med stark karaktär som går igenom en av de svåraste perioderna i mitt fotbollsliv. Alla måste veta att det inte har något att göra med klubben, fansen eller tröjan – det var en ilsken reaktion riktad mot mig själv. Det är inte likt mig att kasta bort en sån här chans och skapa såna reaktioner från fansen. Jag vet att det blir svårt för vissa att förstå vad jag menar, men jag talar från hjärtat. Jag kommer att göra mitt bästa för att förbättra mig, för klubbens skull. Jag kom hit med stora ambitioner. Jag kom hit som en stor spelare med en stor karriär, och jag är ledsen att fansen bara ser 10 procent av den riktiga Mateja Kezman just nu. Men jag är en stark kille med hård karaktär.

Frågan är om det där rabblandet räcker. Jag är ju inte den som backar för en Tottenham-parallell eller tre – och vi har ju faktiskt alldeles nyligen sett en nästan identisk situation med egyptiern Hossam Ghaly.

Efter att han blev utbytt mot Blackburn i maj 2007 gjorde han precis det Kezman gjorde, slängde ner tröjan på marken. Sedan kom det några ursäkter och några utlåningsförsök – men när Harry Redknapp tog över Tottenham tyckte han att det var läge att ge Ghaly en andra chans.

I samband med cupmatchen mot Wigan häromveckan togs Ghaly ut i Tottenhams matchtrupp för första gången på 18 månader – och med knappt 10 minuter kvar sa Harry Redknapp åt honom att det var dags att hoppa in.

Men när Spurs-fansen såg Ghaly i den liljevita matchtröjan blev det uppenbart att ingenting var vare sig glömt eller förlåtet. När egyptiern stod och väntade på sidlinjen buade fansen så våldsamt att Harry Redknapp sa åt honom att dra på sig overallen och gå och sätta sig igen. Det skulle inte bli något inhopp.
–  Det skulle ha stört matchrytmen för mycket, förklarade Redknapp.

Dagarn därpå gjorde ändå managern några sista försök att mana till förlåtelse:
– Jag pratade med Hossam, och han var helt förkrossad. Jag känner verkligen för killen. Alla gör vi misstag i livet. Visa mig den som påstår att han inte gjort ett misstag, och jag visar dig en lögnare. Vi är i behov av att fansen stöttar alla som tar på sig Tottenhams tröja, och Hossam är en del av vår trupp. Han har en viktig roll att spela under andra halvan av säsongen.

Två veckor senare skrev Hossam Ghaly på för den saudiska klubben Al-Nassr.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB