Startsida / Inlägg

Lite sång, lite dans, lite naket

av Simon Bank

Om nu Erik Niva dragit upp tråden ”gamla hjältar, nya liv” så är det väl bara att hänga på, antar jag.

Vi kör ett snabbt hat-trick i kategorin. Alla aktuella just i veckan som gått.

  1. Antonio Conte.

Den enorme gamle arbetshästen från Juve är, som bekant, tränare i Bari nu för tiden, och en självskriven kandidat för jobbet i Turin närhelst det blir ledigt. Och vilka idéer har han då?

Bari spelar offensiv fotboll, med offensiva yttrar och två centrala mittfältare som sköld framför backlinjen. När de slog Frosinone i helgen var det första gången i klubbens drygt 100-åriga historia som de vann sex raka matcher. I höst lär Cassano få spela Serie A-fotboll mot Bari.

Hur har det gått till, då? Igår fick Conte frågan om hur han byggt sin strategi. Det lät rätt fint när han svarade:

 Jag har samlat ihop ett personligt bagage. Sacchis pedagogik, Lippis och Ancelottis sätt att sköta omklädningsrummet, Trapattonis mänskliga relationer, Fascettis och Mazzones sätt att läsa matcherna.

 

2. Gheorghe Hagi.

Rumäniens Maradona hade ett rätt hyggligt erbjudande att ta ställning till. Iranska Persepolis kom med en stor utmaning och en ännu större pengapåse: en miljon dollar i månadslön och ett flott kontrakt.

Men Hagi – 44 igår – struntade i himlen och vände mot rötterna istället. Han är ju från Farul, det är där det finns en arena som döpts i hans namn och det är där han har hjärtat.

Så han tackade nej. Han har ett projekt med en ungdomsakademi i Constanta och ska invertera den med en division III-klubb, är det tänkt. Hagi själv ska investera tio miljoner euro i projektet.

          När jag är inblandad i den här sortens projekt gör jag allt på allra största allvar, säger han.

I say Yea thee, Gheorghe Hagi!

 

3. Dino Baggio.

Den gamle djupledskanonen har dragit sig tillbaka i relativ stillhet i Padova. Vilket inte hindrar att han lyckats få lite rubriker det sista.

Eftersom han är en Baggio så handlar det förstås om religion, men eftersom han inte har en gudomlig hästsvans så handlar det förstås inte om buddhism.

Närå, gamle Dino har helt enkelt anslutit sig till kretsen kring den gamle ärkebiskopen Emmanuel Milingo. Det finns bilder när han tar emot nattvarden av honom.

Och vad är problemet med det då? Jo, det ska jag tala om. I Italien och i hela den katolska världen är zambiern Milingo känd för att han är gift. Och katolska präster är ju inte gifta. Vatikanen har, följdaktligen, tagit avstånd från honom – och det beror alltså mer på att han kampanjar för prästers rätt till parliv och mindre på att han hängivit sig åt exorcism och hävdat att katolska kyrkan skyddar Satan.

Anyhow. I veckan skulle Milingo framträda i tv, i en show som heter Chiambretti Night och som ser ut som väldigt många italienska tv-shower. Lite sång, lite dans, lite naket. Ex-biskopen satt på scenen medan en magdansös did her bogaloo framför honom.

Bra tv. Med ett förhinder. Milingos hustru (Maria Sung, hon som inte borde finnas enligt Vatikanen) satt i publiken och hade lite synpunkter på upplägget…

Var och en salig på sin tro. Men när det gäller Dino Baggio så känner jag mest att det är en skandal att vi inte berättat om hans alternativa karriär: Som skådespelare. Det är han som spelar romersk soldat i det här, sparsmakade, klippet.

 

/Simon Bank

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB