Startsida / Inlägg

Saturday Night’s Alright for Fighting

av Simon Bank

Ni har fått en Milano-rapport. Ni har fått er night out in Sheffield.

Up for some more?

På öarna reagerade vi igår mest över Liverpools märkliga strategi och ännu märkligare moral. Pompey drev matchen, Pepe Reina gick ner på knä för ett isländskt monster, men till slut var det likafullt Kuyt (hockeyskott i första krysset) och Nando Torres (power header) som skrattade högst.

I London hade Fagan avgjort mot Chelsea om han inte varit livrädd varje gång han kom fri, men om det fanns något ögonblick som definierade matchen så var det det här: Quaresma är SÅ nära den perfekta starten. Men ändå inte.

Mer då? Villa radade upp sjunde raka bortasegern I går, och det var ex-underbarnet James Milner som dukade rätt fint för det kalaset.

Annars var det en lördag för debutanter. Merseyside ordnade Everton en fin avslutning på en fin vecka. Jo fick den start Quaresma inte fick. Här har ni hela kalaset.

 
Och lille, trevlige dansen Peter Lövenkrands fick också en bra start.

Över kanalen, på min sida, hade vi en hel del märkliga matcher. Belgiske rackarpojken Edien Hazard avslutade 0-2-till-3-2-vändningen för Lille (laget med ligans kanske bästa mittfält) mot Sochaux, Mollo (en gallen Marseille-grabb som firade förra derbyvinsten med att klä av sig till kalsonger och hoppa runt framför motståndarfansen) avgjorde för Monaco, det fenomenalt usla Le Havre avslutade definitivt Rennes supersäsong – men om ni ska se ett mål från lördagen så är det förstås ASSE:s Dabos majestätiskt mardrömslika självmål mot Caen. Ren, somnambul klass.

 Annars är det förstås rasande intressant att se att krisen i PSG stannat i styrelserummet – laget spelar stundtals lysande fotboll. Luyindula är anfallsmotor, Giuly har hittat rätt, och Sessegnon fortsätter att vrida PSG:s anfallsspel från vänsterkanten (de har varit bäst där i flera år) till höger. Fantastiska mål gör han också.
 

Spanien?

Visst, Juandes Revolución maler på. Ett insläppt på sju matcher, 1-0 mot Racing igår (well done, Higuaín). Faubert-effekten…? Men intressantast var förstås el derbi, som kastade Sevilla rakt ner i kris-gropen. Efter senaste förlusten erkände Manolo Jiménez att han “hoppades att det skulle regna ännu mer, så att matchen blev avblåst”, och nu har det alltså blivit ännu värre.

Förlust på hemmaplan mot Betis, för första gången på 13 år, tre raka torsk i ligan och walk over i toppstriden. ”Inte bara en förlust vilken som helst, det här är mycket tyngre” sa Jiménez den här gången.

Matchen då? Två avgörande händelser: Aldo Duscher åkte ut – och Oliveira succédebuterade. Det verkar dessutom som att lugnet som omgett derbyna sedan Puertas död håller i sig. Betis-tränaren Chaparro hyllade till och med Sevillas fans efteråt.

 

Italiens stories kan ni redan. Zlatan och Di Gennaro.

Norröver, då. Bundesliga bar med sig en del hård frågor över vinteruppehållet. Den intressantaste är förstås hur Hoffenheim ska klara sig utan Ibisevic. Inte så bra, om vi ska döma av matchen mot Mönchengladbach. 1-1 efter att blivande Bayern-spelaren Alexander Baumjohann dyngat in en av helgens mäktigaste mörsare. Schusstechnik var ordet, sa Bull.

Mer schusstechnik: Hitzlsperger sköt till sitt i Stuttgarts målkalas (4-2) mot Leverkusen och superbosniern Edin Dzeko fortsätter att göra sitt för Wolfsburg. Sämre technik över huvud taget när Mladen Petric armbågade bort sig själv från Hamburgs match mot Karlsruhe. Armbågen såg värre ut än den var, men den gjorde hur som helst Bayern München till helgens stora vinnare. Hittills.

Men dagens mest kliniska frisparksspel hittade vi i Gelsenkirchen. Farfan, Howedes, 1-0.Lätt sport, fotboll.

 
Från tysk fotboll är inte steget långt till holländsk… eller, ni förstår vad jag menar.

I Eredivisie joggar AZ mot titeln (det har de i och för sig gjort förr, men den här gången så…), fast den här helgens story hittar vi i Heerenveen.

Nope vi tänker då inte på Viktor Elms påpassliga hörnmål som säkrade poängen, utan på målet ni hittar 1,55 in på det här klippet. Goran Popov, SCH:s makedonske back, åkte ditt för rattfylla efter matchen mot Ajax senast – när han var tillbaka sjöng fansen ”Du måste vara full”. Tills 1,55 in på det här klippet, alltså. En fin nick, Popovs första mål för klubben – och efteråt bad han allt och alla om ursäkt.

Eliran Atar igår fick för sig att vända ryggen mot mål, mot Maccabi Netania.

Och med det stänger vi säcken. Nån som vet om det är någon särskild match man borde hålla koll på idag…?

/Simon Bank

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB