Startsida / Inlägg

All the TV’s In Town

av Erik Niva

För ett par dagar sedan nämnde jag att senaste FourFourTwo innehöll en lista över det de bedömer som ”De 50 största tv-ögonblicken i fotbollshistorien”. Well, en gråsjavig morgon som denna är en tid lika god som någon att titta lite närmare på vad de kom fram till.

Först som sist, det är en jäkligt konstig lista. Många av ögonblicken är antingen smått obegripliga eller rent tråkiga, och personligen tycker jag ju att det finns betydligt bättre grejer därute. Men samtidigt öppnar ju den underliga bedömningen upp lite nya avenyer och infallsvinklar – so here goes.

Om vi tar topp-elvan så är det här de ögonblick som finns bevarade på Youtube.

11) George Best on Wogan
Inget vi inte sett förr. En aspackad George Best – det bästa är egentligen att talkshow-värden Terry Wogan beskriver honom som ”drunk as a skunk” – säger att han gillar att knulla på tv.

9) Big Ears Hit the Small Screen
I spelfilmen ”An Evening With Gary Lineker” gör stjärnan själv ett inhopp. I en bisarr scen så superhjälteflyger han i ett eldmoln, från Della Alpi i Turin till semesterön Ibiza. Där svävar han sedan över en swimmingpool, släpper en fis, beamar iväg ett par matchbiljetter, ett bokmanus och en cigarett, lanserar Stoke för uppflyttning, får folk att gå på vatten, kysser en gift kvinna, sänker en snubbe med en fotboll – och försvinner.

8) The Ups and Downs of Barnet FC
Managern Barry Fry och ägaren Stan Flasman bråkar och svär i en dokumentär om den lilla London-klubben Barnet.

7) Partridge World Cup Countdown

Komikern Alan Partridge gör satir över fotbollskommentatorer. Och frågar ni mig så är han rätt dålig, men… I guess you have to be English.

6) Jim McLean’s fists do the talking
Dundee Uniteds pressade ordförande Jim McLean gör en BBC-intervju. När han får en fråga om managerns framtid tappar han humöret: ”You think I’m gonna answer a stupid question like that? You make sure that’s cut, and I’ll tell you something”… Och här flyger alltså McLean på reportern med knytnävarna – och ger honom en sprucken läpp.

4) Rooney gets ’merked’ by Rio
I en hyperkonstig serie häromåret fick Rio Ferdinand för sig att han skulle driva med olika fotbollsprofiler. I det här klippet har han han lurat Wayne Rooney till ett hundhem, och fejkar att en uppstoppad hund i själva verket får hjärtstillestånd och dör. Och ser till att Rooney blir anklagad för dödsfallet av ägaren – en liten fotbollsälskande pojke.

2) McClarens Dutch TV debut
Den här har ni säkert redan sett under hösten. Steve McClaren lägger – av någon anledning – sig till med en holländsk brytning när han gör tv-intervjuer på engelska i sin nya roll som manager för FC Twente.

1) Kevin Keegan blows his top
Och den här har ni definitivt redan sett. Kevin Keegan tappar fattningen, ger sig på Alex Ferguson i direktsänd tv – och tappar Premier League-titeln 1996.

Okej, fältet fritt.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB