Startsida / Inlägg

Coaching Chaos

av Erik Niva

Om en motståndarforward var farlig på den tiden då jag spelade Championship Manager brukade jag försöka mig på att köpa över honom i paus. Om det ändå inte fungerade kunde jag börja hamra på Resign-knappen efter sisådär 70 minuter.
En logisk lucka i spelet gjorde så att den typen av kommandon inte var inaktiverade, trots att matcherna var igång.

Den här historien är det närmaste vi kommer i den riktiga fotbollsvärlden. För några veckor sedan möttes Lamia och Niki Volou i den grekiska tvåan. Hemmalagets tränare hette Leonidas Gardikiotis – men på grund av regn avbröts matchen efter 22 minuter.

Innan omspelet blev av hann Gardikiotis få sparken. Och sedan skriva på för just Niki Volou.

Alltså, under de första 22 minuterna av en match tränade greken det ena laget. Och under omspelets resterande 68 minuter ledde han det andra.

0-0 blev det, förresten.
***
Ett annat tränarspår, som jag halvt lovade att plocka upp från ett tidigare kommentatorsfält. Vilken spelare har egentligen varit med om flest tränarsparkningar?

Funderingen väcktes efter att det konstaterats att Luiz Felipe Scolari var den sjunde, åttonde tränaren som Nicolas Anelka varit med om att få sparkad – men snabbt hävdade någon att Javier Zanetti måste ha överlevt typ fjorton tränare under alla år i Inter.

Och då faller ju tesen lite, som ju i grunden gick ut på att ringa in någon sorts illojal oturssymbol, snarare än en långlivad trotjänare. Men det finns kanske någon där ute som sitter på något exempel som övertrumfar Zanettis?
***
En annan grej som kommer från mina högt ärade läsare är det här klippet från Hampus Nilsson. De flesta av oss var väl hyfsat överens om att den där FourFourTwo-scenen där en packad George Best sa ”knulla” i engelsk tv egentligen inte var särskilt kul – but this is.

En ung Bengt Fahlström intervjuar en ännu yngre George Best för Barnjournalen. Och även om svenskens touch faktiskt är förvånansvärt bra är väl inte hans uttal av ”George” alldeles hundraprocentigt.

Och ni som uppskattar er politiska konflikthistoria kommer ju att gilla det här replikskiftet:
Bengt: You come from Ireland!?
George: I come from Belfast.
***
Jag är nu ingen reklamkille, men någon gång borde jag väl göra en topplista över de bästa reklamfilmerna som fotbollssporten genererat.

För stunden nöjer jag mig med denna. Som ni minns finns ju miljontals engelsmän se en TicTac-reklam istället för Evertons sena segermål mot Liverpool i cupen. Nu har TicTac tagit sitt ansvar, och utnyttjat situationen.

Some silky skills from the burly mint.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB