Startsida / Inlägg

Monday Madness

av Erik Niva

När vi summerar helgen tvingas vi tyvärr också konstatera att det var den värsta på länge vad gäller supporterbråk.

Mest väldokumenterat är ju turbulensen efter Genoa-Fiorentina, där upprörda hemmaultrás konfronterade Fiorentinas spelarbuss – och 37-årige Gabriele Amato hamnade under hjulen. Han vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador. 118 arrester ska även ha gjorts efter slagsmål mellan ultrásgrupperna.
***
Ännu värre var det faktiskt i Brasilien. På väg till Mineiro-derbyt mellan Atlético och Cruzeiro så genomförde Atlético-supportern Lucas Batista en regelrätt drive-by från sin motorcykel. Han körde förbi en busshållplats med väntande Cruzeiro-fans – och sköt skarpt rätt in i folkmassan.  En 20-åring avled. En 16-åring träffades i ryggen, men hans skador ska inte vara livshotande.

I samband med derbyt mellan São Paulo och Corinthians var det också upplopp, och ett 30-tal arresterades i anslutning till dem. Polisen ska även ha beslagtagit flera hemmagjorde brand- och spikbomber.
***
Bråkigt även i samband med den holländska klassikern mellan Ajax och Feyenoord. 22 gripna när det blev rusningar och flaskkastning då Rotterdamarna kom till stadion, och efterräkningar väntas även då Feyenoord-fansen envisades med att skandera ”Hamas, Hamas, joden an heet gas” (Hamas, Hamas, judarna till gaskamrarna) som referens till Ajax israelitiska kopplingar. Det här kom alltså fyra dagar efter att juniormatchen mellan de två klubbarna fick stoppas, då planen dränktes i pyroteknik.
***
I Tyskland hade det kallats in 1 500 poliser och 300 ordningsvakter (!) för att bringa ordning runt Thüringen-derbyt mellan Carl Zeiss Jena och Rot-Weiss Erfurt. Det funkade i 87 minuter, men då fick RWE-fansen för sig att detonera någon sorts rökbomb som fick matchen avbruten. Det dråpliga var att de då ledde matchen med 1-0 – men så fort den återupptogs så kvitterade ett nysamlat Jena på stopptid.
***
Och i Frankrike så blev en Le Havre-supporter arresterad efter att ha skrikit rasistiska glåpord mot Lyons ghananske försvarare John Mensah i 55 minuter.
– John var chockad. Han fick höra en del helt skandalösa saker, säger Lyons tränare Claude Puel.
En kvart efter att rasisten arresterats blev Mensah själv utvisad.
– Det var mitt fel. Han var så upprörd att jag borde bytt ut honom tidigare, säger Puel.
***
Och nej, jag tänker inte göra det till en vana att komma med såna här krigsrapporter, men den här helgen hände helt enkelt för mycket för att det skulle gå att ignorera.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB