Startsida / Inlägg

Kens Karneval!

av Simon Bank

Karneval i Nice, och gillar man sånt är det inte mycket som slår den.

Men här ska vi koncentrera oss på andra karnevaler. Coppa Carnevale går ju in i slutspelet alldeles idag, och det är värt att titta närmare på.

Torneo di Viareggio, ute på den toscanska landsbygden, är ju världens kanske mest intressanta juniorturnering. Tio fyralagsgrupper, italiensk bas och så inbjudna toppklubbar från övriga världen. Amauris karriär började här, många av de största har visat upp sig, tv sänder och storklubbarna har en scout per benskydd på plats.

Den italienska dominansen brukar vara total (Partizan och Prag-klubbarna Dukla och Sparta har varit där och vunnit, Juventud också – annars är har de vunnit samtliga gånger). Och turneringen är alltså viktig. Så viktig att Juventus skickat både Albin Ekdal och Ariaudo direkt från a-lagsbänken och till slutspelet. 

I dag spelas alltså åttondelarna, och ska vi nu bli lite nordiska så kan vi alltså konstatera att Ekdal går in som en av tre centrala mittfältare i Juve (de möter Lazio nu klockan tre) bredvid Lucorna Marrone och Castiglia. Där har de i alla fall två suveräna passningsspelare.

Ännu intressantare är det att det faktiskt finns ett nordiskt lag med i slutspelet. För första gången har danskarna representation i åttondelen – och det är Midtjylland.  

Och då ska ni veta att Midtjylland är speciellt, på så vis att de dessutom var den första danska klubb som satsade på att bygga en fotbollsakademi för att utveckla unga spelare. De gjorde det för fem år sen, med en modell de lånat från Nantes – som för inte särskilt länge sen var bäst i Frankrike på den biten – och de har nått bra resultat.

Nu är de i åttondel i Viareggio, möter Siena, och de gör det med Ken Fagerberg förmodligen på bänken (han har spelat och gjort mål i gruppspelet). 

Om ni vill med och grotta ner er i lite modern, nordisk talangutveckling så kan vi kika på gubbarna i startelvan Midtjylland ställer mot Siena:

Jonas Lössl – dansk U21-keeper (kom till akademin från Kolding 2005)
Jonas Jacobsen – kapten I danska U19 I höstas (utbildad I akademin, kommer att hyras ut)
Zakaria Hassan – U19-spelare för Danmark.
Winston Reid – U21-aktuell, tio matcher från start med a-laget i höstas.
Jesper Juelsgård Kristensen – har spelat i alla u-landslagen.

 Och utöver det här?

Jo, från mittfältet och framåt har ni sex stycken nigerianer som plockats till akademin från Midtjyllands nigerianska satellitklubb Ebedei, varav tre redan gjort a-lagsmatcher i år och varav flera lånats ut till samarbetsklubben Skive. För inte särskilt länge sen prickades Midtjylland av Fifa för sitt system, där de plockade underåriga afrikanska grabbar för att, som de hävdade, ”plugga i Danmark och spela fotboll vid sidan om”. Det handlade förstås inte om det.

Klubben har fått mycket stryk i Danmark, inte bara för importerna utan också för att de på olika sätt ryckt i danska småkillar. Av omtanke – eller bara för att kunna hävda sig i en dansk ny fotbollsvärld som inte är gjord för småklubbar från provinsen?

Hur som helst. Just nu spelar de slutspelsfotboll i Viareggio. Det har inget danskt lag gjort förut.

/Simon Bank

UPPDATERAT – RESULTATEN 1/8:
Juve-Lazio 2-2, Juve vidare på straffar. Ekdal satte sin.
Fiorentina-Maccabi Haifa 0-0, Maccabi vidare på straffar.
Genoa-Palermo
Inter-Vicenza 3-1
Reggina-Spartak Moskva 2-1
Sampdoria-Serie D-samling 2-1
Torino-Cisco Roma 3-1
Midtjylland-Siena 0-0, följ straffar här:

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB