Startsida / Inlägg

Oh-Ah

av Erik Niva

Drömmål av Kennedy Bakircioglü i glamourmatchen nere i Florens, och jag är full av beundran. Att karln kan spela fotboll har vi ju såklart alltid vetat, men att han därutöver har den mentala styrkan som krävs för att få självaste Marco van Basten att erkänna sitt misstag… Oerhört imponerande.

Jag minns när jag hälsade på de tre svenskarna som spelade i Twente för några år sedan. Vi gjorde intervjun vid lunchtid, och Daniel Majstorovic och Sharbel Tuoma hade båda eftermiddagen ledig efter imponerande a-lagsspel dagen före. En petade Kennedy var tvungen att åka iväg med en buss full av juniorer för att spela b-lagsmatch några timmar senare.

Han gnällde inte då heller. Han bet ihop, och fortsatte spela fotboll. Det vi ser nu är hans belöning.
***
Men med det sagt – Harry Redknapps demonstrativa ointresse av Uefa-cupen är inget annat än en fet jävla skymf.

Det här var ett alldeles utmärkt läge att lägga grunden för en europeisk åttondelsfinal. När kommer vi att ha den chansen igen?

Bäst att du vinner den där Ligacupfinalen nu, Harry. Annars kommer du aldrig mer att leda Tottenham Hotspur i Europacupspel. Inte för att du bryr dig, men ändå.
***
Själv satt jag och hamrade ilsket på mina uppdateringsknappar på ett snöplågat Parken, där ett lite naivt FCK fick till slut med sig 2-2 mot Man City.

Två idiotiska misstag gav tunga bortamål, och gång efter annan tappade FCK boll i helt fel lägen mot ett kontringssuget City som pilade iväg med Robinho, Bellamy, Wright-Phillips och Ireland. Nu gav även City ett lite ofokuserat intryck när de utan problem kunnat döda dubbelmötet, men känslan är ändå att danskarna är så gott som borträknade inför returen.
– Jag är inte nöjd. Jag hade väntat mig mer. För många nådde inte upp till sin vanliga nivå, konstaterade också FCK-tränaren Ståle Solbakken.
Men var det inte svårt med snön då, undrade någon.
– Vissa spelare var mer snöblinda än andra.
***
Fem ex-allsvenskingar i FCK. Antonsson och Wendt gjorde stadiga insatser – i en backlinje plågad av en obegripligt dålig Ulrik Laursen – och Hutchison är nyttig på mitten. Santin fick en smäll i huvudet och var blek, medan även Ailton var osynlig bortsett från sitt hörnmål.
***

Random observations från Østerbro då:
– Trots att det var snöyra och minusgrader vid avspark så envisades ändå Carlsberg med att pumpa ut sitt reklambudskap: ”Husk et par kolde Carlsberg til kampen”.
– En kvart in på första halvlek teasade domarteamet med ett par orangea bollar vid sidlinjen, men beslutade sig till sist för att inte skicka in de estetiska klassikerna.
– En kille på planen körde i långkalsonger. Inte helt oväntat var det Robinho.
– Fyra körde kortärmat. Dunne, Ireland och Bellamy var lågoddsare – Ailton Almeida ett wild-card.
– Under en rätt sömning första halvtimme var snubben som uppdaterade Man Citys officiella hemsida betydligt mer intresserad av att refresha BBC-rapporteringen från tredje dagens cricket mellan The Windies och England.
– Efter Jesper Christiansens tavla vid 1-0-målet gav den bortre kortsidan ifrån sig ett ljudligt jättestön när reprisen visades på storbilden och de insåg hur grov den var. En upp för Johan Wiland.
– Parken är en fin fotbollsarena och FCK-fansen piskar stundtals upp en riktigt bra stämning. Men det är något märkligt med det här nordeuropeiska mindervärdeskomplexet gentemot England, det där som får dem att sjunga ”You Only Sing When You’re Winning” mot City-fansen på grovt bruten engelska.
– När Robinho demonstrativt sparkade undan bollen efter avblåsning klarade han sig undan varning. När Craig Bellamy gjorde samma sak fem minuter senare fick han gult. Men det riktigt roliga var att walesaren då tog tag i domaren och upprepade gånger pekade ilsket mot Robinho: ”Han då? Han då?”.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB