Startsida / Inlägg

Zlatan undrar om Ronaldo skulle klara sig i serie A

av Erik Niva

Fråga från reporter Elefante, till Zlatan:
*På tal om stora spelare så skrev de engelska tidningarna att ”nu möttes världens bäste spelare och han som tror att han är det”…
– Jag läste det, den ene skulle vara Cristiano Ronaldo och den andre jag. Jag läste det och log, alla får skriva det har lust med. Jag vet att engelsmännen inte gillar mig, men jag vet mitt värde och jag vet att även om jag spelade i England skulle jag inte göra bort mig. Tvärtom: jag skulle vilja se hur de som är i England och spelar skulle klara sig om de kom till Italien.

Zlatan i dag alltså, i en stor intervju med Gazzettan som jag översatt och re-writat och som ligger på aftonbladet.se/sportbladet i detta nu.

Zlatan säger också till Gazzetta dello Sport att Inter med sina ligasegrar inlett en process som vinnare, en väg som kommer att leda framåt till sist, även till Champions League-seger.
– Men jag är överens med Mourinho: det är inte alltid det bästa laget som vinner Champions League. Men det är alltid det bästa laget som vinner ligan.

Vad tycker ni, håller ni med? Är det mer slumpartat vilka som vinner CL eller är det ett sätt att försvara sig i Inter nu när man riskerar att ännu en gång missa CL-målet? Är det de italienska lagen som försöker urskuldra sig inför den engelska dominansen de senaste åren i CL?

Läs hela intervjun i alla fall, rätt bra läsning. I vanliga fall får jag alltid Gazzettans intervjuer i förhand, så att vi kan ha dem även i tidningen på papper, samma dag som dem, vi utbyter ju material.
Men de här intervjuerna är gjorda genom Zlatans sponsor, ett visst skoföretag.
Även en annan svensk tidning fick en intervju och skoföretaget sa därför till Gazzettan att de inte fick ge mig sitt material eftersom den andra svenska tidningen var utlovad exklusivitet i Sverige. Killarna på redaktionen i Milano beklagade läget i går, de var bakbundna av skoföretaget, men det är ingen big deal för oss, det är vi i Sportbladet som haft stora intervjuer med Zlatan både i november och januari, om någon annan får en nu är det inget att ligga sömnlös över.
Nu är Gazzettan hur som helst ute i de italienska tidningskioskerna och då är det fritt fram för oss att vidarepublicera.

Vi får ibland frågor om det där, hur man kan ”skriva av” andra tidningar. Då jag får materialet i förväg från Gazzettan är det förstås en annan sak. Men även re-writande är normal journalistik. Det bedrivs i alla medier värden över, varje dag.
DN berättar vad Obama sagt till CNN, Le Monde berättar vad Bildt gjort och sagt till SvD eller så berättar italienska tidningar vad Zlatan sagt till oss.
Som utrikeskorrespondent består ditt jobb ofta i minst 50 procent re-writande.
Det är omöjligt för alla att prata med alla, det säger sig självt. Svenska medier har tex väldigt liten chans att få intervjuer med världens störsa politiker och ledare.
Men nyheten är alltid fri att föra vidare. Det viktiga är bara att ange källan och att vi tex inte låtsas att vi fått eget snack med Bin Ladin om det är Al Jazeera som fått det….

För övrigt kan intervjuer med stora stjärnor ofta vara rätt intetsägande, då man sällan får fråga om de mest brännande sakerna eller vara alltför kritisk. (det gäller förstås inte alla). Men det är allför sällan banbrytande saker sägs även om det förstås finns undantag.

/Jennifer

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB