Startsida / Inlägg

The Young Ones

av Simon Bank

Cup night i Europa – och det fina med cupkvällarna är ju att de i mångt och mycket reserveras för de unga och sugna.

Jag ägnade mig mest åt Samps Marassa-massaker mot Inter (1–0, 2–0, 3–0), i skuggan av Mind Master Mous utbrott i tisdags. Om ni inte noterat det så har vi alltså att göra med ett helt nytt Sampdoria i år. Pazzini (mål i sex raka nu) och Cassano är ett löjligt rörligt litet tvåmannaanfall, även om de fick hjälp av ett pinsamt slappt Inter-försvar. Pazzini är 24, Fantantonio är 9 år 26.

Och, just det, Super-Mario Balotelli fick bäras ut efter att ha försökt betäcka ena stolpen. (skratta ni, men det var så Peter Crouch blev till en gång i tiden)

I Spanien såg vi genombrottet för en ung, argentinsk spelare. Barcelona var halvvägs ute ur cupen i kylan på Mallorca när Leo Messi, 21, klev fram och löste upp alla knutar. Han kommer att bli nåt, den grabben.

Här är hela storyn. Quite a thriller.

I finalen i maj går Barça mot Athletic Bilbao, som gav Sevilla the Sampdoria Treatment inne på ett heltänt La Catedral. 3–0 på en dryg halvtimme. Målskyttarna Martinez, Llorente, Toquero är 20, 23 och 24 år.

I Tyskland håller Bayern på att tappa precis allt. I kväll: sin cuptitel. Målshow på LTU Arena, sex mål sista 35, och Bayer Leverkusen gjorde fyra av dem.
Barnetta, 23, klassavslutade. Chilenaren Arturo Vidal, 21, Janne-Eriksson-nickade in 2–0, Nationalelf-strikern Patrick Helmes, 25, gjorde ett opportunistiskt tredje och när Bayern jagade kvittering stack Stefan Kiessling, 25, iväg och gjorde 4–2.

Mer mål, förstås, när det handlar om svänggänget Werder Bremen. 5–2 mot Wolfsburg:
0–1 Diego, 25 år.
0–2 Mesut Özil, 20.
1–2 Edin Dzeko, 22.
2–2 (fin droppnick) Edin Dzeko, 22.
2–3 Diego, 25.
…och de två sista av Pizarro, som vräker in mål i år. Här är hela kalaset.

Frankrike har ju en tradition av cupskrällar (Châteauroux, Clermont, Calais) – och de gillar sina traditioner.

I kväll åkte båda fjolårsfinalisterna ut. Lyon mot Lille, PSG mot division III-gänget Rodez. Paris spelade dessutom med absolut starkaste elvan. Rodez hjälte? Mittfältsliberon Jérémy Choplin, 24, som gjorde 1–1 och 2–1.

– Vi ska fira rejält, men utan alkohol. Vi har ju en viktig match mot Liboirne på lördag, sa Rodez-mittfältaren Freddy Castanier.

De spelar alltså för att hänga kvar i trean.

Jag har inte sett några bilder från Rennes, men noterar att målen mot Gourcuffs Lorient (3–0) gjordes av Briand, 23, Danxe, 22, och Ekoko, 21. I kvällens stora nummer möttes ligans två bästa mittfält – Lilles och Lyons – i en talangtävling.
Lille vann, efter att den belgiske elvispen Edien Hazard, 18, rullat fram Nicolas Fauvergue, 24, till 3–2 en bra bit in på stopptid.
Då hade Hazard och Tony Mounier , 21, redan gjort varsitt mål.

Annat smått och gott?

Ja, om ni tjatar så.

Lite grekiskt, kanske? Panserraikos hade gott om startspelare borta, men skickade ändå in Panathinaikos (utan Mikael Nilsson) i skamvrån i grekiska cupen. 2–3, tack och hej. Försvarsspelet såg ut ungefär så här (målskytt: turkiske Deniz Baykara, 24 år).
På andra sidan stan firade Olympiakos ett av fotbollseuropas märkligaste öden, när 22-årige Matt Derbyshire – Blackburn-lånet ni vet – sänkte Paok och ordnade en plats i semin.

Och kvällens finaste ynglingsmål? Vi vänder blickarna mot Holland och ser den österrikiske långskånken Marko Arnautovic, 19, förlängningslobba så här läckert mot De Graafschap.

Så. Där har ni hela, härliga cupkvällen. Med åldersgräns, alltså. Det roliga med cuperna är att de unga släpps fram – och igår var det närapå bara grabbar under 25 som märktes.

Fast innan vi släpper målfrossandet har vi förstås lite ligaläckerheter att bjucka på också. Som att…
…van der Sar spräckte sin egen magiska nolla.

…Hammers snyggkombinerade fram Carlton Cole.

…att Scott McDonald har kollat på Zlatan-videor.

…och att the Spurs go marching on.

Sådär, nu ska jag bara komma på en rubrik till det här paketet innan jag går in i dimman.
Som tur är finns det ju inspiration. Tänk bara på Leeds. Häromveckan slog de ju Peterborough (”Posh”) med 3–1 efter två mål av Jermaine Beckford.

Rubriken?

Ja, vad tror ni egentligen?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB