Monday Morning Coming Down
avEfter en dag i Canal Plus-studion, en kväll framför Inter–Fiorentina och PSG–OM och en natt framför… ja, framför er i detta nu:
A report from your fav reporter, reporting the things that are to be reported. To the people.
Jag började dagen med the Clash of the Cash, så det får ni också göra. Ett anemiskt City såg ut att vara toknöjt med att bara förlora med 1–0 på Stamford Bridge. Chelsea var tillbaka i sitt gamla maskinjag, och bisonoxen Essien älskar sin nya, fria, offensiva roll. Jag tror att han kom till sju eller åtta bra avslutslägen.
Och då vore det ju fan om han inte kunde sätta dit ett.
Våren hade kommit till London också. Fint ljus. Och det verkar göra gott både för Arsenal, Chelsea och Tottenham Hotspur FC.
Spurs fick stryk på kanterna mot Villa före paus, det var en springmatch åt två håll och Villa är så här års – efter en säsong som pågått sedan 18 juli – beroende av att få med sig saker för att orka 90 minuter.
Nu fick de 0–1 av Jermaine Jenas och 0–2 av Darren Bent – och efter paus var Tottenham rätt överlägset. O’Neill borde valt den enkla vägen med långspel, men hade Carew på bänken opegripligt länge.
Norr om gränsen var det finalmanglingsdags i the tournament known as Coca Cola-Cup Skol Lager Cup Bell’s Cup Co-operative Insurance Cup Ligacupen. Rangers–Celtic (till oddset 1,00001).
Varje Old Firm är tusen berättelser. Vi kan väl dra två? För det första kan vi konstatera att Kris Boyd – som bråkade med Walter Smith och blev hemskickad från en träning i veckan – fick börja på bänken. För det andra kan vi lyfta på hatten för Celtics ungdomssektion, som avgjorde matchen.
0–0 full tid. Darren O’Dea, 21, skallade in en Nakamura-frispark – Aiden McGeady, 22, filmade till sig en straff och satte den själv. Båda kommer ur Celtics egen akademi.
Och apropå ungdomsakademi så kan vi alla glädjas åt att Bojan Krkic, 12, är tillbaka i målgörarsadeln igen. Och igen.
Annars var det den där sortens dag som blott spanska ligan har, där alla som anmälde sig för tjänstgöring hamnade i målprotokollet. På grund av utrymmesbrist på internet får inte alla mål plats här, men vi plockar väl lite godbitar.
•Sebastian Eguren frilansade som mittback i Villarreal och hade en tuff kväll mot Atléti i Madrid.
Först bjöd han Kun på en straff, sen stal en bredsidande Forlán och en kvalitetsnickande Antonio Lopez alla poängen. Men Villarreal gjorde i alla fall det snyggaste målet, ett tv-spels-mål med halva laget inblandat.
•Marin ordnade en delpieroesque liten 3-1-smekning borta mot Espanyol, men Ivan de la Peña och grabbarna slåss för livet och kom ikapp till 3–3 trots att de spelade sista 30 med tio man. Kalaset avslutades med att Nene visade hur ett av fotbollens konstant misslyckade moment – den indirekta frisparken från sex meter – egentligen ska utföras.
•Och apropå kliniska avslut: här ger Adriano och Luis Fabiano en lektion i den enkla konsten ”inlägg och nick”.
•Mer lektioner? Hmm. Skulle vara straffövningarna i Gijón i så fall. Sporting fick två, Depor en. Alla i mål. Kan vara värt att klicka sig igenom, även om man inte heter Vucinic.
•••
Serie A, då. Zlatan Ibrahimovic bröt tre regler för att göra sitt första, men bara hastighetsgränsen med sitt andra. Det visste ni redan.
Dagens snyggaste mål nere i stöveln tofflades in av Pato. Han är ju mycket, va, den där Pato. Men han är ingen Pippo.
Här är alltså Super-Pippos 300:e proffsmål i karriären. Han är bara nästan offside när han gör det.
Pellisier ordnade tre blytunga Chievo-poäng på Olimpico, bland annat med ett solomål Weah hade nickat nöjt åt.
Och i ett best-off-the-rest-svep får ni fem korta konstateranden:
1. Catanias Mascara gör snyggast mål av alla i hela världen.
2. Super-dansken Simon Kjaer är en av världens största försvarstalanger – men var det här tur eller skicklighet?
3. Giampaolo Pazzini har a) separerats från Fantantonio Cassano vid födseln, b) Europas hetaste målform just nu.
4. Napoli är i fritt fall. Även under Donadoni.
5. Atalanta är ett annat lag a) hemma, b) med Floccari.
Norrut, västerut.
Ligue1 har fått ett lyft i år, tack vare Lyons lite hackiga säsong och att klubbar som PSG och Bordeaux verkligen lyft sig.
OL förlorade igen, mot mediokra Auxerre, medan Marseille åkte till Parc des Princes och sänkte PSG. Matchutvecklingen var inte helt olik den mellan United och Liverpool – allt avgjordes när Camara åkte ur och Baki Koné gjorde 2–1 på frisparken som följde.
Undrar ni förresten om Zlatan hade någon konkurrens i klassen ”fina frisparkar”?
Jodå. Lille Juve-hånglaren Diego kan han också. Luis Suarez högertryck för Ajax var inte så illa. Pogrebnjak sköt (för Zenit mot Spartak) som om han hette Rats. Och Trochowskis Juninho-pipa mot Cottbus får ett hedersomnänande.
Annars var det roligaste som hände i Bundesliga förstås att en flängig svensk tittade fram ur frysboxen, nosade på djupledslägen och sa hej till både Lars Lagerbäck och Jens Lehmann.
•••
I Eredivisie bjöd PSV Feyenoord på en statusseger genom att släppa Leroy Fer så här fri på en hörna.
AZ knallar på mot ligatiteln, men Maarten Martens mål mot De Graafschap fick mig att tänka på en träningsmatch med mitt gamla Kinna för kanske femton år sen. Vår vänsterback, Fredrik, fick en vansinnig felträff på ett inlägg, skrek ”F***A!” så att hela kommun hörde – medan bollen stilfullt seglade in i bortre krysset.
Martens höll i alla fall käft – och kunde därmed claima målet som ren avsiktlig briljans.
Österöver gjorde Galatasaray och Trabzon varandra stor skada genom att dela poäng (2–2). Här har ni hela kalaset, jag kan avslöja att Trabzon vann på estetiska poäng.
I Grekland då? Jo, där fortsätter Matt Derbyshire sin osannolika karriär. Två mål på nio minuter igår. Mot ett uselt Iraklis, men ändå.
Och innan jag går och sover en timma eller två faller det väl på min lott att utse helgens vackraste mål.
Gornik Zabres backtalang Adam Marciniaks rackarrykare mot Lech Poznan? Eller Zlatans frispark mot Fiorentina?
Javafan, jag utgår från att Tanentsapf här på redaktionen låter bli att översätta det här till polska – och ger medaljen till Ibra. Tack vare bättre tv-produktion och målgest.
/Simon Bank