Startsida / Inlägg

Arnautovic the Juggernaut

av Erik Niva

Ni som läser den här bloggen regelbundet har väl koll på Marko Arnautovic? Vi skrev lite om honom när han skulle vara ”Österrikes Zlatan” i samband med landskampen mot Sverige, och vi tog upp honom igen när han drömlobbade mot De Graafschap häromveckan.

Nu är den serbättade supertalangen aktuell igen, på ett lite mindre angenämt sätt. I helgens ligamatch mot Willem II hade han några hårda sammandrabbningar med sirraleoniern Ibrahim Kargbo. Ni ser bråken i slutet av det här klippet. Efter matchen var det en upprörd Kargbo som pratade med holländsk tv:
– Jag har spelat fotboll i Holland i några år nu, och alla vet att jag ibland kan vara en tuff spelare. Men det är bara på planen. Så fort slutsignalen går så lägger jag det bakom mig.
Efter matchen sträckte också Kargbo fram handen till Arnautovic, för att tacka för matchen.
– Men han gjorde bara en avfärdande gest och sa: ”Fuck off, black nigger”. Det är inte okej. Men jag behöver ingen ursäkt. För mig är han bara en pojke, en person utan betydelse. Vem är Marko Arnautovic? Men han behöver be sina svarta lagkamrater i Twente om ursäkt.

Vem är Marko Arnautovic, frågade sig Ibrahim Kargbo. Algemeen Dagblad berättar bakgrundshistorien om 19-åringen som beskrivits som ”Österrikes största talang någonsin”.

Arnautovic växte upp i stökiga Wien-förorten Floridsdorf.
– Jag växte upp där. Jag lärde känna och förstå människor på gatan. Mitt kompisgäng var inblandat i många slagsmål. Om någon tittade på någon av våra flickvänner på fel sätt så fick han problem.
Han utvecklar:
– Jag var ett problembarn, hade stor käft och visste alltid bäst.

Som 16-åring fick Arnautovic chansen att flytta till Holland för att förädla sin talang. Han utmärkte sig snabbt både på planen och utanför. Han gjorde mål, men bråkade samtidigt med både tränare och värdfamilj.
– De lät mig inte ta hem några tjejer, så jag kände att de begränsade min frihet.
Till slut flyttade Arnautovics föräldrar upp från Österrike för att ge honom den stabilitet han behövde.

I april 2007 bytte Twente ut Kennedy Bakircioglü, och lät Arnautovic debutera. Den här säsongen har han gjort 11 mål på 22 ligamatcher – och kallat en motståndare för ”nigger”. Hans agent Rob Groener menar att ”tungan måste ha slintit”.
– Jag känner ingen som är så lite rasist som Marko, hela tanken är löjlig. De flesta av hans vänner är färgade eller turkar. Och i Österrike tillhörde Marko själv – som halvserb – en minoritet. Han är fortfarande ung, och ibland säger han saker som han inte borde. Men han har kort stubin, och eftersom han är en sådan vinnare kan sånt hända i stridens hetta.

Dags att välja väg nu, Marko Arnautovic.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB