Startsida / Inlägg

Siempre Es Posible II

av Erik Niva

It’s about respect for the flag.

Efter 13-1 på Real Madrid, Man United och Aston Villa är ju såklart Rafa Benítez mannen för dagen i den europeiska fotbollen.

Det känns ganska osannolikt att det gått mindre än tre veckor sedan jag var i Madrid, och levde med Liverpool under en dag då det verkade som att hela klubben var på väg att brytas upp i sömmarna. Någongång vid lunch började ryktena surra nere i Spanien. Rafa Benítez var på väg att få sparken. Hans långa konflikt med ägarna hade nått sitt slut. De brittiska bettingbolagen – och de brukar faktiskt ha koll – hade till och med stoppat allt spel på att spanjoren skulle lämna klubben.

Frampå eftermiddagen stötte jag på ett gäng scousers på Puerta del Sol, det mest centrala torget i Madrid. En av dem var killen som släpar runt en gigantisk flagga med Rafa Benitez nuna under budskapet: ”Siempre es posible”, ”Det är alltid möjligt”.

Jag tog en usel bild på flaggan, gick till hotellet och skrev ett blogginlägg.

***
Senare på kvällen såg jag hur ett fokuserat Liverpool manövrerade ut Real Madrid på Bernabéu. Ändå kom inte de starkaste intrycken från deras felfria presspel – utan från hur hela klubben än en gång slöt leden på det där sättet som Liverpool gör.

De tillresta fansen sjöng Rafa Benítez-sånger matchen igenom, och högt uppe på Bernabéu vajade den där flaggan som en erövrarfana: Siempre es posible.

När allting var över tog jag återigen metron tillbaka till hotellet och skrev en krönika: ”En match som den i går är frukterna av en tränares respekt för sin klubb”.
***
Rafa Benítez är en tjurig, egensinning tränare som ibland kan framstå som avskuren från verkligheten – men det som trots det gör att han alltid haft Liverpool-fansens stöd är att han verkligen gjort en poäng av att förstå sig på klubbens tradition och identitet.

Han har suttit hemma och pluggat in klubbens historieböcker, han har lyssnat och till och med lärt sig fansens sånger. Och han har definitivt tagit till sig den där oengelska traditionen att rama in The Kop med jätteflaggor.

När han nu till sist kommit överens med ägarna om ett nytt kontrakt så förklarar han sig på ett sätt som inte så värst många andra topptränare hade gjort. Han pratar om en speciell flagga med ett speciellt budskap på.
– Det finns en flagga med en bild på mig och den spanska frasen ”Siempre es posible”. Den vajar på alla våra hemmamatcher, och jag la till och med märke till den på Bernabéu. Den tillhör en av våra supportrar, och han bär den med sig till varje match. Jag träffade honom faktiskt på Melwood i förra veckan, och jag var tvungen att skratta, för han sa åt mig hur jag var tvungen att skriva på: ”Jag hoppas att det blir för 10 år, nej, 20 år”. Det var väldigt roligt, men det visade även på den otroliga passionen som Liverpools fans har, och det stöd de ger sin manager.
Benítez fortsätter:
– När du får såna fantastiska exempel på hur folk stöttar dig, så gör det såna här beslut väldigt lätta. Det är på grund av våra fans som jag har skrivit på.
***
Liverpool har fortfarande ett plus tre poäng upp till Man United, och har realistiskt sett ganska liten chans att knipa den där eftertraktade ligatiteln. Men som Kafka tydligen sa – realism är jävligt löjligt. När den röda armén härnäst fyller bortaläktaren på Craven Cottage så kommer en flagga att segla framför den. Siempre es posible,

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB