Startsida / Inlägg

Var i hela världen ligger Schalke?

av Simon Bank

Rubriken först: Det sägs att Gustav V, tenniskung och Hitlervän, en gång råkade hamna öga mot öga med Schalke 04:s gamle 30-talshjälte Ernst Kuzorra.

Kungen var tvungen att ursäkta sig, det första han gjorde:
– Var i hela världen ligger Schalke?

Och frågan är faktiskt mer relevant än man kan tro.

Schalke ligger i Gelsenkirchen, men det finns något otvunget sydländskt över den här fenomenalt märkliga fotbollsföreningen. Det svänger om Schalke. Och nu har det svängt igen.

På ett par dagar har de hunnit med att kicka sportchefsfiaskot Andreas Müller, byta lagkapten, se supertalangen Manu Neuer skänka bort poäng till HSV, förkorta och så, igår, avsluta tränaren Fred Ruttens kontrakt.

Det är den 22:a tränaren som får lämna Schalke sedan Bundesliga-starten 1963, De toppar den tabellen (som ni får lite längre ner).

I fjol var det Mirko Slomka som fick gå, och jag gillade honom mer. Han hade idéer och lockade i alla fall ibland fram det där extremcharmiga draget som finns i Schalke. Rutten använde oftast olika varianter av 4-3-3 (han kom från Twente och är holländare, it’s what they do), men hans misslyckande handlade rätt lite om spelsätt och system.

Han lyckades aldrig tämja lejonet.

Schalke har alla möjligheter i världen (Gazprom backar upp, de har publiken bakom sig och en grym arena), men de har också en trupp med så mycket karaktär att den bågnar. Det är lite som Bayern, med skillnaden att de imploderar av all sin karaktär, medan Bayern exploderar.

De har sina Rafinha, sina Krstajic, de har Tysklands bäste unge målvakt i Neuer, de har geniet Rakitic och basketspelaren som inte orkar spela i landslaget (Kuranyi).

– Schalke är en superklubb och har enorm potential med fans över hela Tyskland, sa Rutten i dag på förmiddan (så dags hade han bara fått kontraktet förkortat).

Det var ju alldeles riktigt sammanfattat.

Frågan är nu vem som kan förlösa Bundesligas mesta losers.

Först och främst behöver de förstås en stark sportchef. Det har pratats om Sammer, Bierhoff och Oliver Kahn. Stora tyska spelare. Men gamle Schalke-bossen Rudi Assauer har dömt ut alla orutinerade alternativ (som Kahn).
– Schalke behöver en mästare. Inte en lärling, dundrar han.

Och Rudi Assauer ska man ju lyssna på. Inte bara för att han ser ut så här:


Talkin’ to me?

Assauer har dessutom varit med och dragit hem ett par pokaler till Gelsenkirchen. Ibland gjorde han i och för sig så här med dem, så att de fick sig en törn. Men ändå.

Schalke 04 är en fantastiskt underhållande förening, man har aldrig tråkigt när man följer dem. Om man, som jag, är en värdekonservativ jävel som vill att fotbollsvärldens alla identiteter ska vara som de alltid varit, så är de en pärla.

Man ska veta var man har lag, och med Schalke ska man i alla fall alltid veta att man aldrig vet var man har dem.

Keiner mag uns scheiß egal.



/Simon Bank

Just det. Jag skulle ge er Bundesliga-sparkade-tränar-ligan också. Från 1963 och framåt. Väl bekomme:

1. Schalke 22 stycken.
2. Eintracht Frankfurt 20.
3. VfB Stuttgart 19.
4. Köln, Dortmund 18
5. Kaiserslautern, Nürnberg 17
6. HSV 15
7. Hannover 14
8. Fortuna Düsseldorf, Borussia M’Gladbach 13

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB