Startsida / Inlägg

Sunday Sabbatical

av Erik Niva

Lite lagom söndagsförsenat – the good, the bad, the ugly and the beautiful från lördagens kvalfotboll.
***
Vi stampar iväg the bad and the ugly på samma gång.

För inte så länge sedan höll jag Artur ”The Holy Goalie” Boruc som en världsmålvakt, men det var han började göra alla de här oförklarliga misstagen i allt viktigare sammanhang.

Igår bestämde han sig för att Enckelmanna en Ian Walker-studsande Zewlakow-bakåtpassning – och Grupp 3 var vidöppen igen. Det var för övrigt inte bara Stefan Wittberg som fick ett mynt i huvudet. Det var kaotiskt hela dagen i Belfast.
***
Skönheterna då? Jo, jag gillar verkligen hur nye bosniske superstjärnan Edin Džeko skruvade åt pressen i toppen av den gruppen, även om BiH Fanaticos verkade tror att de var tillbaka på Ullevål. Jag kan inte låta bli att smälta för hur Franck Ribéry gav Frankrike en liten gnutta andrum i Litauen. Och så uppskattar jag såklart hur Tyskland visade upp både kraft och skönhet genom Ballack och Schweinsteiger.
***
Vad hade vi för viktigheter då? Jo, Italien ryckte i toppen av sin grupp, efter premiärmål av skållhete Pazzini. Irland borde ha slagit Bulgarien hemma i Dublin inför onsdagens gruppfinal, men Kevin Kilbane fick för sig att radera ut Richard Dunnes ledningsmål.

Både Spanien och Holland kan vi i praktiken räkna som VM-klara. Katalanen Pique gjorde målet mot Turkiet på Bernabéu, och Madrid-strikern Huntelaar satte de orangea på kurs mot Skottland.

Finland höll sitt hopp vid liv efter en strong insats i Cardiff – och naturligtvis var det den oskadlige Jari Litmanen som satte bollen i rullning. Finland till VM? Jonathan Johansson som skyttekung? Nja. En smått chockad walesisk Craig Bellamy tror i alla fall inte det.
***
Sverige då? Jo, på onsdag spelar vi i Belgrad, mot ett Serbien som imponerar massivt i sin kvalgrupp. Bortasegern mot Rumänien igår var bara ytterligare ett styrkebesked.
***
Målen från Sveriges krupp har ni förmodligen redan sett. Sören Larsen såg till att danskarna gjorde sitt på Malta, och en nytänd Sándor Torghelle lyckades tända ett litet ungerskt hopp i Tirana.
***
På andra sidan av det stora vattnet fick Svennis lite andrum efter moraliskt viktiga 2-0 mot Costa Rica. Åsså hälsade det argentinska folket Diego Maradonas landslag välkomna hem för första gången.

Från Asien hämtar jag helst en patentfrispark från Shunsuke Nakamura mot Bahrain, och nere i Afrika noterar jag att Sheyi Adebayor tydligen är tillräckligt skadefri för att sänka ett starkt Kamerun.
***
Any other business? Nja, England imponerade återigen – 4-0 mot Slovakien, Wayne Rooney rundade av – och det var väl mer eller mindre det.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB