Startsida / Inlägg

Cos I’m the England man

av Simon Bank

På ren Laul-svenska:
Harrejävvlar, secken kväll.

Av lite olika skäl, varav bara ett kan klassas som mental störning, har jag realtidsföljt snart sagt varenda match som spelats det senaste dygnet. Köp torsdagstidningen för mer handfast info.

Men innan passet är över ska väl det serveras lite målgodis också.

Vad säger ni, ska vi göra det i gammal hederlig utmärkelseform?

Jo, så får det bli.

Dagens snyggaste?
Ismail Matars rackarrökare för Förenade Arabemiraten i Saudi. Inte för att det hjälpte (2–3), men för att den gav utslag på saudiska flygvapnets missilradar.

Dagens mittback?
Harry Kewell. Fast den här gången var Galatasarays backvikarie tillbaka i gammal fin ytterform, och straffsköt Australien nästan hela vägen till VM.
Josh Kennedys Jesus-skalle till 1–0 får ni på köpet.

Dagens näve?
I skuggan av världspolitik och ett missiltest (?) åkte Nordkorea över gränsen och höll 0–0 mot Sydkorea i Seoul. I nästan 90 minuter. Då boxstyrde stackars lagkaptenen Hong Yong-Jo in Syds avgörande 1–0 i eget mål. Det blev ju inte lättare av att de faktiskt haft en boll inne (1,20 in). Eller av att de skulle åka hem till just Nordkorea.

Dagens chock?
Ja, hur man än vänder på det så…
Ska vi gissa att Bolivias Albicelesteavrättning blåser nytt liv i debatten om höghöjdsmatcher?

Dagens dans?
Jag önskar ju att jag kunde bildsatt det, men ni får tro på mitt ord. Efter att Bosnien skickat hem Belgien med 2–1 sprang gamle Ciro Blazevic, 156 år, ärevarv som en nittonåring.
Vi borde förstås både skriva och prata mer om det bosniska fotbollsundret. Miralem Pjanic har inte tagit det stora steget än, Ibisevic är skadad, men ändå har Bosnien ett superbt anfallsspel med geniet Misimovic och powerstrikern Edin Dzeko som spetsar.
Och, just det, så har de som bekant en lurig supporterskara också. När de inte bränner ner Ullevål eller röker ut halva Genk så är de Europas bästa följe, som följer ett av Europas intressantaste landslag – mindre än ett år efter alla mutskandaler, förbundsskandaler och spelarstrejker.

Dagens idiot?
Ditt lag leder med 2–0 mot Andorra, det enda som kan hota segern och VM-vägen är att en bomb exploderar – vad gör du då?
Så här gjorde Kroatiens curva igår. Hivade in en bomb.
Tack vare ren tur och en kvick Stipe Pletikosa i mål klarade de sig från en bruten match, 0–3 och stenhårda sanktioner.

Dagens gåta?
Om vi nu ändå är inne på Kroatien. Så här skrev France Football om gamle reserv-njuren Ivan Klasnic efter Nantes senaste match:
Klasnic, helt förlorad. Det finns usla matcher. Och sen finns det matcher som Klasnics. Som anfallare, bredvid Bagayoko, hade han en jävla fräckhet. Han försökte inte ens, sprang inte, och vann inte en enda duell. Med en sån dödvikt i laget är det svårt att vinna en fotbollsmatch.


Ivan den Förskräcklige.

Men… så var det alltså landskamp, och då gjorde Klasnic mål igen (himla fint anfall var det också). I höst är han tillbaka i Bundesliga, garanterat.

Dagens chipp?
Ibland räcker det lilla. Det ryska pendeltåget Zyrianov delikat-lyfte in 1–0 mot Liechtenstein, och mer blev det inte.

Dagens vocal support?
Ni vet ju att Serbien B nitade dit Sverige B med rätt klara 2–0.
Men ni vet inte varför.
Grabbar som långskånken Zigic lyfter sig alltid när de får rätt sorts stöd från läktarna.

Dagens Boruc?
Österrikes gigantiska fussballförtroende fick sig ett lyft tack vare lille Jimmy Hoffa Hoffers dubbelmålande, men det var först efter att målvaktsgeniet Michael Gspurning varit ute och orienterat sig i centrala Geneve.

Dagens derby?
Tjeckisk fotboll förklarade sig officiellt i kris efter pinsamma 1–2 i federalni-derbyt mot Slovakien. Sestak och Jendrisek gjorde varsitt på ett Ujfalusi-fritt Tjeckien.

Dagens slakt?
Om det är mål ni vill ha: Polens 10–0 på San Marino.

Dagens jubilar?
Säg vad ni vill om Ballack, men när han är på det här pardonlöst östtyska jävla humöret så älskar jag honom. Hans 40:e Nationalelfsmål, dammit.

Dagens domarmiss?
Han som dömde Ecuador–Paraguay hade inte många rätt, men Wolfgang Starks utvisning på Pazzini för den här icke-armbågen Johnny O’Shea var dagens tabbe.

Dagens sanning?
We all dream of a team of Robbie Keanes.

Dagens bolljakt?
It’s official: Franck Ribéry ansluter till Leo Messi och Stevie Gerrard (båda likbleka igår) i kön till Guldbollen 2009.

Dagens klipp?
Jag gillar det här hemmabyggda, ostiga formatet, nästan mer än något välordnat HQ-klipp. På filmen? Jozy Altidore, Villarreal-ägd 19-åring, keeps doing good deeds for the US of A.

Dagens rekord?
Spaniens 31:a raka utan förlust, förstås. Inte för att de direkt var särskilt bra, och inte för att inte Turkiet var bättre men (Arda Turan låg bakom det här, bland mycket annat) 31 är 31 och 31 är europarekord.
Liverpool-kontingenten ordnade biffen. Xuber-Xabi Alonso med en säker straff, Riera med en stopptidsstrike.

Dagens sista?
Jo, rekord och drömmål och skrällar i all ära – men ge mig lite fin gammal buskis och jag tappar fokus.

Erik Niva gav er det här Comic Relief-klippet häromdagen.

Så vad hände igår?

Jo, det ska jag tala om. Crouchie pulled out the rope, JT got a short back and sides.

That’s all, folks.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB