Startsida / Inlägg

Gamst Gratitude

av Erik Niva

Simon Bank är redan klar med en fördeömlig grundsummering av the ongoings ute i världen, men jag känner att vi måste stanna till lite extra på åtminstonde ett par, tre ställen – och vi börjar hos grannen.

Såg ni något av träningsmatchen mellan Drillos nykomponerade Norge och Stuart Baxters uppåtklättrande Finland? Nej, jag förstår att det kanske inte låter sådär jättespännande, men det blev det.

Tre mål på de sista tre minuterna, två fina finska fullträffar från Johansson och Eremenko – men mer än något annat var ju det här kampen mellan Morten Gamst Pedersen och hans egna fans.

Det senaste året har Norges egen fotbollsdandy blivit alltmer döende. Dåliga prestationer – kryddat med usla filmningar – har lett till att den norska publiken till och från buat ut Gamst under de senaste landskamperna.

Igår nöjde sig inte publiken med att vissla åt Gamst, utan drog även på med sitt missnöje när Martin Andresen byttes in. Sånt var läget in i den sista stopptidsminuten, då Morten Gamst Pedersen äntligen fick läge för ett av sina patenterade halvvolleyskott. Rätt läge, rätt avstånd, rätt dyk, rätt resultat. In i bortre krysset, 3-2 till Norge – och dags att släppa ut känslorna.

Gamst gjorde vad-sa-ni-nu-gesten mot den egna publiken, han gjorde gamla hårdingtecken från skolgården – och som grand finale vände han upp röven mot läktaren.
– Jag står för det jag gjorde, säger han nu till VG.

***
Argentina då? Ja, jävlar. Ni har hört att det blev 6-1 och att Maradona beskrev varje insläppt mål som ”en dolkstöt i mitt hjärta” – men ni har inte hört hela historien om scenerna som utspelade sig timmarna efter slutsignalen.

En argentinsk journalist blev våldsamt utbuad av sina bolivianska kollegor när han våga nämna orden ”hög höjd” på presskonferensen, och ingen annan än Diego Maradona var tvungen att mana till lugn och ordning. Enligt de argentinska tidningarna var Carlitos Tévez på väg att bryta ihop i tårar när han mötte autografjägarna efter matchen. Den bolivianska presidenten Evo Morales hade själv hastat hem från ASPA-toppmötet i Qatar för att hinna till arenan, och skrävlade på. Tiotusentals bolivianer var ute på gatorna för att fira, och tv-bolaget ITS fick öppna den stora plånboken, efter att ha utlovat 11 000 dollar för varje hemmamål.

Ja, jävlar.
***
Och så var det ju Svennis. Ny klar förlust i Honduras, och de målen har ni inte sett ännu. Nu dundrar Néstor de la Torre, direktör för den mexikanska uttagningskommittén:
– Efter den här matchen måste vi göra en väldigt noggrann analys av situationen och bestämma oss för vad vi ska göra framöver.

Vad sa Svennis själv? Samma saker som han alltid säger.
– Vi skapade många målchanser, men utnyttjade dem inte. Honduras kunde göra tre enkla mål, och vi gjorde det lätt för dem. Men ni ska inte fråga mig om det här innebär någon fara för mitt jobb.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB