Startsida / Inlägg

Same Old Shearer

av Erik Niva

Det är ju inte varje dag det är läge att ifrågasätta Alex Fergusons beslut, men idag är faktiskt en sådan.

Valde gubbtjyven rätt?

När han planerade den gångna veckan stod han inför ett dilemma med ovanligt tydliga konturer: Rätt och slätt – prioritera ligan eller Champions League.

Det var ju landslagssamlingar förra veckan, och Ferguson visste att hans spelare skulle ramla in under torsdagen och fredagen, med olika nivåer av slitage och jetlag i kroppen. Han visste också att de skulle möta Porto på tisdagen och Aston Villa under helgen. Man United skulle oundvikligen komma slitna till en av matcherna – frågan var vilken.

Alex Ferguson kunde själv välja om han ville möta Aston Villa på lördagen eller söndagen. Han kunde välja om han ville vila en dag extra före ligamatchen eller Champions League-matchen. Han valde det förstnämnda.

The effect was there for everyone to see. När det krävdes i ligamatchen mot Aston Villa hade United de där sista lilla energidropparna för att pressa in ett segermål. När klockan tickade mot Porto så var ben och huvuden lite för trötta för att försvara ledningen hela vägen in i mål.
– Jag var frestad att flytta Villa-matchen till lördagen, men vi hade så många som spelat landskamper i Bolivia, Brasilien eller Korea och som gjort långa, tröttsamma resor – så jag tyckte att det var bäst att köra på söndagen. Jag trodde att det var det bästa alternativet, att en europeisk match skulle höja adrenalinet på oss. Men tröttheten sken igenom på grund av att jag tog den chansningen. Det var inte de bästa förberedelserna.

Så vad tycker vi – hade det varit bättre att byta vinsten mot Aston Villa mot en seger i Champions League? Valde Sir Alex rätt?
***
Och från en manager till en annan. Alan Shearer charmoffensivar i Newcastle, och bjöd in till öppen träning på St James´ Park igår.

7 500 dök upp.
– Jag sa till grabbarna: ”På vilket annat ställe skulle ni tusentals fans komma för att se ett lag som ligger trea från slutet?”. Det är unikt, och spelarna måste uppskatta det.

Men nog om det snacket nu – det intressanta var ju inte åskådarna, utan Shearer själv. När han hoppade in i en minimatch blev det ju plågsamt uppenbart vem som är den bäste avslutaren i Newcastles organisation.

50 sekunder in på klippet springer sig 38-åringen loss, styr säkert in en nick – och firar med sin patentskyddade arm-i-luften. Med bara några sekunder kvar – 5.55 in på klippet – dunkar han dit ett distansskott.

Sorgligt nog vore Newcastle United en bättre chans att hänga kvar om Alan Shearer satte upp sig själv på avbytarbänken i resten av säsongens matcher.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB