The Korsun-Shevchenkovskii Operation

av Erik Niva

Ja, där ser man. Av allt att döma blir det ett tyskt och ett ukrainskt lag i Uefa Cup-finalen – semilottningen är redan klar – och vem fan hade trott det för någon månad sedan?! Och tycker ni att jag behöver lite ny ammunition till min arsenal av Uefa Cup-propaganda så har ni det just, precis där.

Tja, i en kvartsfinalfas är matcherna så få att vi lika gärna kan köra alla målen.

Martin Jol och hans Hamburg krossade Man City, tro inget annat. Visserligen öppnade Robinho upp för Stephen Ireland redan i den första minuten, men sedan var det envägstrafik. Mathijsen kvitterade på hörna, Trochowski satte en straff och Guerrero styrde in 3-1-målet som bör ta HSV till semi.

I love Martin Jol – Martin Jol loves me.

Bara en kort liten tågresa bort upprepade Werder Bremen prestationen från Volkparksstadion. Juventus fick ytterligare ett par anledningar att drömma om Diego i sommar – ett distinkt markskott före paus, och en briljant skruvad innersida strax efter vilan. Hugo Almeida sprang in med 3-0-målet, och för varje omgång som spelas i Europa så kryper de tyska klubbarna närmare de italienska i Uefas rankingsystem.

Blir det bara tre italienska klubbar i Champions League inom något år? Fabio Quagliarellas sena reducering ger i alla fall något litet hopp om att bromsa utvecklingen.

I veckan var Olympique Marseilles nye brasseanfallare Brandão ute och varnade för Sjaktar Donetsk.
– De är väldigt farliga. Deras styrka ligger i passningsspelet – de har många brassar centralt – medan de har svagheten defensivt. Precis som OM.
Brandão borde veta. Han tillbringade faktiskt sju hela säsonger i Sjaktar Donetsk, och gjorde nästan 70 mål för klubben. Nu var han förhindrad att spela, men flög ändå med bort till östra Ukraina för att se matchen och morsa på kompisar från förr.

Han fick se tjeckiske mittbacken Tomáš Hübschman stöta upp och pressa in 1-0 till Sjaktar – och landsmannen Jádson rulla in det avgörande 2-0-målet halvvägs in i andra halvlek. Game over.

Efter 0-0 hemma mot Dynamo Kiev lever i alla fall PSG inför returen, men de kommer givetvis att få det tufft i Ukraina.
– Vårt huvudmål ikväll var att inte släppa in något mål, säger Paul Le Guen.