Startsida / Inlägg

Exit Easter

av Erik Niva

Ute ur ägget, och likt en nykläckt kyckling är det läge att yrvaket se sig omkring i världen.

Först och främst vill jag säga ett tillfälligt farväl till klassiska Luton Town, som efter 89 år ramlade ur det engelska ligasystemet strax före klockan fem igår eftermiddag.
– Jag tittade på klockan i omklädningsrummet och sa till spelarna: ”Kom ihåg det här klockslaget. Fem i fem, den 13 april. Det var då som Luton Town föddes på nytt”, säger managern Mick Harford.

För drygt tre år sedan låg Luton femma i The Championship, klart före klubbar som Stoke och Hull. Sedan har de drabbats av tre raka nedflyttningar, och tvingades börja den här säsongen med monstruösa 30 minuspoäng, som straff för den tidigare klubbledningens finanshantering.
– Fansen förtjänar inte den här skiten, och jag kan bara tacka dem för deras stöd, säger Harford.

Förra helgen var Luton på Wembley för att möta Scunthorpe i finalen av – den briljant namngivna – Johnstone’s Paint Trophy. 40 000 av deras fans följde med.

They’ll be back.
***
Påskhelgens mål hämtar vi i Mexiko. Och inte enbart för att Luis Ángel Landín gör mål för Cruz Azul med en fullständigt fenomenal skorpion – utan nästan lika mycket för att hans totala chock över vad han egentligen ställt till med.
***
Och appropå ambivalenta målfiranden. Sporting Gijóns största supporter var tillbaka på Molinón i helgen. Problemet var ju bara att asturiern David Villa spelar för Valencia nuförtiden.

Det syns lite dåligt på de här bilderna, men efter att ha slagit in den här straffen så slår Villa ihop händerna i en gest som liksom bönar Sporting-fansen om förlåtelse. Han behövde inte oroa sig. Det tog några sekunder – sedan skanderade Molinón-publiken ”Illa, illa, illa – Villa maravilla”.
– Det var mitt livs svåraste match, konstaterade en tårögd Villa efter matchen.

Nu blev inte Villas mål det som skickade ner Sporting under strecket, utan det gjordes av en annan asturier. Och medan Villa bad hela Molinón om ursäkt firade Juán Mata som besatt. Han håller nämligen på lokalrivalerna Real Oviedo.
***
Mera Spanien. Real Madrid må ha slagit Valladolid med 2-0, men hur kul var det?! Avstängde Sergio Ramos tyckte att det var sisådär – med tio minuter kvar så lämnade han Bernabéu för att dra och se sin polare Alejandro Talavante fäktas med tjurar istället.

Nu väntar böter från Real Madrid.
***
Från Tyskland noterar jag förtjust att 27-årige Tim Wiese håller landets ärorika tradition av psykotiska målvakter vid liv. Efter att Jens Lehmann – ni vet, han som tar helikoptern till Stuttgarts träningar – antytt att han minsann kan tänka sig att offra sig för nationen och fortsätta spela över VM 2010, då fick Wiese nog.
– Han är överskattad och helt slut. Man behöver bara tänka tillbaka på hans självmål mot Bochum. Det är synd. En gång i tiden var han en schysst kille, men sedan han gick till Stuttgart försöker han bara provocera. Det går mig på nerverna.

Och med det känner jag mig redo för en ny fotbollsvecka.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB