Startsida / Inlägg

Felicidades, Maestro

av Erik Niva

Först – ännu ett moment av självpropaganda, förklädd bakom förklaringen att folk faktiskt har frågat och undrat.

Efter att den första tryckningen försvann blixtsnabbt i vintras fick det kinesiska tryckeriet minsann lov att starta pressarna igen. Och nu – efter att ha manövrerats förbi boktörstande somaliska pirater – är äntligen nypressningen av min bok ”Den Nya Världsfotbollen” ute i de svenska bokhandlarna.

Enklast är väl Adlibris eller Bokus, i alla fall för er som bor i lite mindre städer.

***
Så.  Ni har väl redan sett målet som det snackas om i fotbollsvärlden idag?

SkySports efteranalys ger oss dessutom siffrorna vi behöver. Cristiano Ronaldo var alltså 35,7 meter ifrån målet när han lät högern tala. Och bollen färdades i en hastighet av 103,3 km/h.

När Ronaldo pratade med skrivande medier efter matchen sa han att det var det snyggaste mål han någonsin gjort, men när han först stannade vid tv-kamerorna hade han inte riktigt hunnit bestämma sig.
***
I London handlade ju svenskvinkeln mest om hur Sebastian Eguren röjde runt.
– Han gav mig två armbågar när jag inte ens hade bollen, och han förolämapde mig och min familj under hela matchen. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Aldrig.  Men han har jagat mig över hela planen, och förolämpat min mor. Jag förstår inte varför. Men kanske kommer han en dag att lära sig av en sån här sak, kommenterade Cesc Fàbregas ex-Bajarens utvisning.

Noterbart är att hemma i Uruguay rapporterar medierna om detta med en näst intill beundrande ton. ”Eguren, el campeón de insultos”, lyder rubriken.
***
Annars har jag mest fastnat för hur Franck Ribéry betedde sig efter Bayern Münchens match mot Barcelona i förrgår.

Fransmannen hämtade in sin bror och några vänner i den mixade zonen – och sedan stod de tillsammans och väntade på Barcelona-spelarna som en grupp blyga autografjägare.

Först kom tydligen Leo Messi, men då blev det bara ett handslag. Sedan släntrade Pep Guardiola förbi, och då var det dags att byta några ord.
Felicidades, Maestro, ska Guardiola ha sagt. Grattis, maestro.
Merci Beaucoup, svarade Ribéry.

Sedan började det komma fransktalande spelare, och Ribéry nästan krävde att Samuel Eto’o skulle ta ut Champions League-bucklan i förskott.
– Kom igen, ni är grymma.
– Jojo, vi är väldigt nära, men än har vi inte vunnit någonting, replikerade Eto’o.

Och sedan var det dags för fotograferingen. Xavi, Iniesta och Puyol ska alla ha ställt upp med Ribérys entourage – och som ni ser här på bilden med Éric Abidal så är det alltså Franck Ribéry själv som tog bilderna.

***
Barcelona har även sjösatt en blixtsnabb kriminalutredning, efter att avstängt folk från huliganfalangen Boixos Nois dykt upp på matchen i München, och bland annat slagit till folk från Barcelonas egen säkerhetsorganisation.

Effektiviteten var häpnandsväckande stor. FC Barcelona mobiliserade polis från både Katalonien och München, och det rapporteraras om undercoveroperationer på någon tysk bar. Efter mindre än 24 timmar var det klarlagt att ”Jaro” – en huligan dömd för att ha knivhuggit en Espanyol-supporter – fått biljetter via Enrique Vallejo, sekreterare i Barcelonas supporterklubb från Logroño.

Och idag är inte Enrique Vallejo längre sekreterare i Barcelonas supporterklubb från Logroño.
– Det är dags för mindre snack och mer handling om vi ska bekämpa våldet, säger Barcelona-presidenten Joan Laporta.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB