Startsida / Inlägg

Kampionen

av Erik Niva

Och så har vi då kommit in i den tiden på året.

Vissa har redan nått ända fram. Det är under de närmaste veckorna som ödesmatcherna avlöser varandra och vinnare skiljs från förlorare – men det finns de som redan har gjort sitt.

Några rader om dem nu.
***
För två år sedan gick AZ Alkmaar in i den sista omgången som serieledare. Allt de behövde göra var att besegra bottenlaget Excelsior – och de var mästare. De pallade inte trycket. De klappade ihop. De förlorade med 3-2, och istället gick det som det alltid går i Holland. Storlagen vann, och PSV pressade sig förbi på mållinjen.

I  lördags så kom två åldringar till DSB-Stadion i Alkmaar med rullstolsbuss. De hade åkt hela vägen från Friesland för att uppleva en speciell dag. AZ-ägaren Dirk Scheringa förde sina föräldrar upp till VIP-rummet, där han låtit inreda två speciella rullstolsplatser.
– Det är bara andra gången de är här, och förra gången var när arenan invigdes. För några år sedan förlorade jag nästan min far. Han var svårt sjuk, så det är verkligen speciellt att han kan vara här idag, sa Dirk Scheringa.

AZ skulle bara spela hem titeln. De ledde ligan med 11 poäng, hade inte förlorat på 28 matcher och hade mediokra Vitesse hemma.

Det gick såklart åt helvete. 2-1 till Vitesse, och en förlamande skräck sänkte sig över hela Alkmaar. Skulle förbannelsen slå till igen?
– Mina föräldrar tog rullstolsbussen tillbaka till ålderdomshemmet på kvällen. Det fanns inga andra alternativ.

Till sist fick AZ lov att låta andra göra det som de själva inte var kapabla till. Feyenoord slog Twente, PSV slog Ajax – och så var den där svåråtkomliga titeln trots allt ändå matematisk säkrad.

För första gången på 28 år hade någon brutit det holländska treklubbsmonopolet. Senast det hände var alltså 1981 – och då var det också AZ som lyckades besegra oddsen.

Klart som fan att det firades i Alkmaar.
***
I England så hälsar vi klassiska Wolverhampton Wanderers tillbaka till Premier League. På dagen 50 år efter den senaste ligatiteln vann Wolves med 1-0 över QPR, och saken var klar.
– Allt jag önskar mig nu är en thumping baksmälla, jublade ägaren Steve Morgan.

Han kommer att få den. När Morgan tog över klubben för två år sedan så kostade det honom tio pund.
– The best tenner I ever spent.
Nu blir utläggen betydligt större. Wolves har ett ungt och talangfullt lag. Sylvain Ebanks-Blake, Wayne Hennessey, Michael Kightly, Christophe Berra,  Andy Keogh,  Sam Vokes och Richard Stearman kommer alla att bli etablerade Premier League-spelare – men de är inte där ännu. Ska Wolves ha en rimlig chans att hänga kvar i Premier League behöver de köpa dyrt och erfaret.

Senast Mick McCarthy tog upp ett lag i Premier League – Sunderland, 2005 – så fick han en transferbudget på sex miljoner pund. Det kommer han inte att nöja sig med nu.
– Jag var lite naiv då. Jag var arrogant nog att inbilla  mig att jag kunde göra det utan en massa pengar. Får jag inte mer att köpa fär den här gången – då är vi chanslösa.
***
En shout-out till Leicester City också. När Milan Mandarić tog över klubben våren 2007 så lovade han att ta dem tillbaka till Premier League inom tre år. När The Foxes istället ramlade ner till trean för första gången i klubbens historia tycktes löftet avlägset.

Efter uppflyttningssegern nere i Southend får han nu i alla fall chansen att hålla det. Leicester är tillbaka i The Championship, som seriesegrare.

Astrit Ajdarevićs roll i det hela? Jodå. Han har gjort tre inhopp.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB