Startsida / Inlägg

Oh bop, Fashion.

av Simon Bank

Erik Niva skriver om wags och fotbollsporr – Simon Bank klampar in och drar igenom höstsäsongens fotbollsmode.

Som om ni behövde fler bekräftelser på att världen är upp och ner.

Hur som helst, medan the Spurs Community försöker återhämta sig från de senaste timmarnas chockbesked så tänkte jag vandra vidare i ett veritabelt vernissage med bekräftade och obekräftade klubbkollektioner från den kommande säsongen. Allt sker med en ödmjuk bugning åt www.football-shirts.co.uk, www.newsoccerjerseys.com och www.footballshirtculture.com som gjort det journalistiska murvlandet.

Först, eftersom vi trots allt är en nyhetskanal, tar vi er till Baskien – där Real Sociedad just idag presenterar sin tröja till nästa års hundraårsjubileum, med lätt assymetri och ett speciellt jubileumsmärke.

Mer baskiskt. Athletic Bilbao har släppt sin specialtröja till spanska cupfinalen den 13 maj. Inga djärva drag, bara ren, klassisk design.

Valencia skilde sig från Nike i februari och skrev på för Kappa. Om det här verkligen är det bästa Kappa kunde komma på så förklarar det varför Los Ché har problem med ekonomin. Vem i hela världen vill köpa den här tröjan?

Succégänget Malaga jobbar med Umbro, och nästa säsong kommer de att spela i en vintagevariant med lite blekare nyanser. Oklart om den bara kommer att användas i en jubileumsmatch eller hela säsongen. Jag gillar den, hur som helst.

Real Madrid? Allt vi kan bjuda på är rykten, och det här som verkar vara den mest trovärdiga skissen. Vet inte hur mycket klokare vi blev, va?

Over to the home of football.

2009 års AIK2004-stipendie för fotbollsdräkter som ser ut som damunderkläder går sensationellt nog till Chelsea FC.

Andra- och tredjestället spelar mer safe. Även om jag undrar om det ena är ett knep för att försöka locka över The Special One från Inter utan att han ska märka det.

Norröver i London sägs det att Arsenals andraställ kommer att se ut ungefär så här. Jag är inte helt förtjust i det lite baseball-anstrukna i designen. Pyjamas-varning?

Men den är i alla fall mindre överraskande än Manchester Uniteds påstådda (det här är ett mycket vagt rykte) bortaställ, som ska vara framtaget för att hedra hundraårsminnet av FA-cupfinalen 1909. Jag sitter utanför ihop med resten av juryn och diskuterar den ett tag till.

Hemmadräkten verkar däremot bli renare och snyggare. Inte sant?

BREAKING NEWS! BREAKING NEWS! BREAKING NEWS!
Chelsea har just blivit av med sitt AIK2004-stipendie för fotbollsdräkter som ser ut som damunderkläder!
Priset går istället (preliminärt, det rör sig fortfarande om rykten om dräkter, inte bekräftade) till Everton Football Club!

Le Coq Sportif har tagit över som leverantör, och de inleder med en tredelad baddräkt i höstens nyanser blått och… eh… svartrosa?

EFC home.

EFC away.

På den röda sidan av Liverpool kör de ett säkert, tråkigt, menlöst andradräktskort. Svart är det nya svart.

Manchester City? De har alla pengar i världen, och får ännu mer av Umbro, som – sägs det – betalar tillbaka med en lite starkare himmelsblå tröja:

Sheffield Wednesday gillar vi. Men den här gången får de exemplifiera hur en logotyp kan döda en dräkt. Alldeles oavsett om den, som här, står för något så behjärtansvärt som ett barnsjukhus.

…och här har ni tröjan Pete Doherty tänker köpa när den släpps på fredag. Slim and slick and supersnygg.

Bundesliga, då? De har ju inte riktigt rest sig efter Bochums gamla regnbågsdesign, men de gör så gott de kan. Hertha kör i klassisk randdesign. Dräkten finns även i björnstorlek (de kanske tänker värva Ronaldo?).

Bayerns tredjeställ/Europaställ ser väl sådär ut. Även om kragen lär vara mörkröd snarare än brun.

Och så rundar vi av med att konstatera att Italien fortfarande är världsmästare i åtminstone dräktdesign. Så här sägs det att Olof Mellberg ska klä sig i höst – och det finns väl absolut inget att protestera mot där.

Med det lämnar vi över till folkdomstolen. Fint eller fult? Bra eller dåligt? Kinna eller Skene?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB