Startsida / Inlägg

And If You Know Your History

av Erik Niva

Okej, några rader av förtydliganden och fortsatt debattunderlag.

Några stycken – men betydligt färre än jag befarat – har ju hakat upp sig på att jag utnämnde gårdagens holmgång mellan Liverpool och Arsenal till ”Den bästa Premier League-matchen någonsin”.

Hur skulle detta kunde vara den bästa matchen någonsin, frågar de sig. Det gjordes ju försvarsmisstag! Jomen, som jag sagt flera gånger förr så är ”bästa matchen” och ”högsta matchkvaliteten” två helt skilda saker i min värld.

En högkvalitativ match innehåller två lag som högpresterar både indivuduellt och kollektivt. En bra match består av känslor, dramatik, intensitet, mål, indivduella prestationer, misstag, kontroverser… Allt det där.

Det första begreppet är relevant ur ett tränarperspektiv, det andra ur ett supporterperspektiv. Och gudarna ska veta att jag hoppas att jag alltid, alltid kommer att behålla det senare.

Men därmed inte sagt att jag obestridligen hade rätt. Jag fortsätter att hålla golvet öppet, och väntar på att någon ska övertyga mig om att det i själva verket spelats en klart bättre PL-match som jag glömt bort eller ignorerat – men hittills har ingen lyckats.

Som jag ser det är det främst de här matcherna som kan konkurrera om titeln:
* Liverpool-Man United, 1994, 3-3
* Liverpool-Newcastle, 1996, 4-3
* Southampton-Man United, 1996, 6-3
* Leicester-Arsenal, 1997, 3-3
* Leeds-Liverpool, 2000, 4-3
* Everton-Liverpool, 2001, 2-3
* Tottenham-Man United, 2001, 3-5
* Tottenham-Arsenal, 2004, 4-5
* Portsmouth-Reading, 2007, 7-4
* Tottenham-Chelsea, 2008, 4-4
* Arsenal-Tottenham, 2008, 4-4

Med reservationen att jag säkerligen glömt någon självklar – och klargörandet att rena utklassningssegrar aldrig kan bli aktuella.

Synpunkter?
***
Det där med ”bästa match” kontra ”högsta matchkvaliteten” kan jag försvara tills den dagen jag dör, däremot var det en annan aspekt av den där utnämningen som verkligen förtjänar att kritiseras.

”Historiens bästa Premier League”-match är egentligen en helt irrelevant titel precis som ”Champions League-historiens främste målskytt” är det – eftersom fotbollshistorien för helvete inte började 1992!!!

Jag gör mig själv skyldig till de där listningarna titt som tätt – det är liksom enda chansen att få urvalet inom greppbara ramar – men jag blir lika irriterad på mig själv varje gång. Att bara referera till Premier League- och Champions League-historien är att ställa upp på hela det moderna ”New Football”-konceptet, där pengarna rullar och storklubbarna är de enda som vinner.

I really should know better.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB