Startsida / Inlägg

Why Didn’t He Just Belt It?

av Erik Niva

Jag fick historiens bästa Premier League-match, men jag tycks ha missat typ den mest händelserika matchen i spansk fotbollshistoria.

And you have to hand it to the Spaniards – efterspelet bara fortsätter att rulla på. Inte nog med Pepe-gate, nejdå, nu har As jagat upp självaste Antonin Panenka i avsikt att fördöma slapphuvudet Javier Casquero, som ju slängde bort straffen han själv riskerat livet för att få.
– Ja, jag har sett den, och jag har pratat med några vänner om den. Alla säger samma sak: ”Den där straffen känner vi inte igen”. Casquero måste inse att den här straffen inte handlar om tur. Jag hade tränat och testat i två år innan jag slog den i EM-finalen 1976.

Jag kan själv intyga att Panenka aldrig tröttnar på att prata om den här straffen. Under min EM-resa inför turneringen förra sommaren sökte jag upp honom i en tennishall utanför Prag, och pratade straffar över en skål soppa. Nu verkar han nästan känna sig personligt sviken av Casquero, som om han bedragit hans kulturarv.
– För attt göra den här varianten bra får du aldrig tveka, och det gjorde Casquero. Han märkte att Casillas inte slängde sig, och då ändrade han sig. Straffen ska alltid slås mitt i målet, och du måste se till att du vet säkert att målvakten kommer att slänga sig i ett av hörnen. Men han var slapp och slog den… väldigt dåligt. Zidane gjorde den bra i VM 2006, men Casquero slog den sämsta Panenka-straff jag någonsin sett en proffsspelare skjuta.
***
Sämsta Panenka-straffen någonsin? Well, själv skulle jag vilja nominera Michal Bílek, men jag hittar ingen videolänk på hans horribla sked för Tjeckoslovakien mot USA i VM 1990.

Jag får allt lov att göra det här Francesco Totti-försöket till främste utmanare.
***
Men varför stanna där? I efterspelet av Dimitar Berbatovs fjantstraff på Wembley – som såg så snygg ut när han lyckades lura Petr Čech för ett år sedan – finns det ju utrymme för en större diskussion här.
– Den sämsta straff jag någonsin sett, sa expertkommentatorn Joe Royle i ITV.

Den sämsta straffen någonsin?

Såna här Youtube-sammanställningar brukar inte vara något vidare, men den här listan hade sina poänger. De får med de givna kandidaterna – Beckham, Pires, Diana Ross – samtidigt som de benämner William i Botafogo som ”A Brazilian”.

Men vad har vi mer?

Det finns ju såklart de där freakklippen – typ det här, från Peter Devine för Lancaster City – och de där obskyra skotten som landar halvvägs till hörnflaggan. Sedan finns ju de där betydelsetyngda straffarna som avgjort VM-finaler (Baggio, Baresi, i andraledet Southgate, Pearce och Waddle) eller som fått spelare landsförvisade (Pierre Womé).

Any other business?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB