Startsida / Inlägg

Weekend Review

av Erik Niva

Måndag morgon, och inget att hålla på. Dags att riva av hela fotbollshelgen i ett raskt svep.
***
England är väl den hetaste storligan just nu, och som ni vet vann ju båda de hetaste titelkandidaterna. Känner ni att ni behöver Man Uniteds vändning mot Spurs ännu en gång så har ni den här, Liverpools aningen mer rättframma seger i Hull finns här.

Lite oväntat var det matchen mellan Everton och Man City som bjöd på flest klassmål. Elanos exceptionella 45-meterspassning fram till Robinhos 1-0, samspelet mellan Robinho och Stephen Ireland till 2-0, unge Dan Goslings vänsterreducering upp i krysset… Allt finns här.

Arsenal gjorde vad de skulle mot Middlesbrough, och det flytande spelet som gav 1-0 är skolboksexemplet på hur det här laget ser ut när det spelar som det kan.

West Bromwich vinner – de kan väl ändå inte…? – och Jonas Olsson gör helgens i stort sett enda svenskmål ute i Europa.
***
Spanien var också kul. Barcelona gjorde det bra som fick 2-2 med sig från en bultande match i Valencia – men Real Madrid gjorde det ännu bättre som vände och vann nere i Sevilla efter ett hattrick av den odödlige Raúl.

Matchen mellan Athletic och Racing blev ju rätt livlig – 17 kort, tror jag – och ni får väl en liten känsla för stöket i sammandraget.
***
I Italien var det ju lördagsmatchen mellan Fiorentina och Roma som verkligen betydde något, och efter den här smällen är det väl frågan om inte Roma är borta från Champions League nu?!

Vi måste ju såklart också notera att Emil Hallfreðsson – den där islänningen som inte platsade i Malmö FF – numera gör såna här mål på Juventus. Zalayetas yttersida mot Inter är också jäkligt väl utförd.
***
Tyskland då? Jo, efter att Schalke chockat stadion som de själva kallar Arroganz Arena och efter att Hamburg kapitulerat i Dortmund så hade ju Wolfsburg ett jätteläge att mer eller mindre säkra titeln.

Men inte, stryk i Östtyskland mot Angela Merkels vilt kämpande Cottbus, och Bundesliga fortsätter att vara lika underbart oviss.

Helgens mål kommer nog från matchen mellan Leverkusen och Karlsruhe. Ovårdade bjässebacken Sebastian Langkamp kastar sig in i en närkamp i mittcirkeln – och sätter sin tackling så perfekt att bollen seglar 47 meter och landar i krysset. Jag har inte sett något liknande sedan Jason Cundy gjorde likadant mot Ipswich någon gång i början av 90-talet.
***
Jag är fullständigt övertygad om att Simon Bank kommer att ge er hela bakgrundsstoryn, men jag nöjer mig med att konstatera att Olympique Marseille nu har ett fullständigt drömläge att vinna sin första riktiga titel på drygt 15 år. Mamadou Niang fullbordade vändningen uppe i Lille, och även om Bordeaux har en match mindre spelad är OM-ledningen nu uppe i fem poäng.

Any other French business? Jo, ni borde se Grégory Proments långskott för Caen mot Auxerre.
***
Anyone for Turkey? En blytung seger för Sivasspor hakar förmodligen av Trabzonspor definitivt – nu är Beşiktaş det enda hotet kvar mot den militaristiska skrällklubben från Kızılırmak-dalen.
***
Något kvar därute? En brassekamp. Vi har det här distansskottet från Amadoras Marcelo Goianira mot Sporting, och vi har den här soloprestationen från svenskbekante Aílton Almeida för FCK mot Horsens.

Men vi har framförallt den här lobben, som innebar Ronaldos andra mål i Corinthians stormatch mot Santos. På läktaren satt Santos egen ikon, Pelé.
– Att få vara kung för en dag hemma hos kungen är inte illa, sa Ronaldo.

Fenomenet lever.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB