Startsida / Inlägg

What a Waste of Money

av Erik Niva

Medan Simon Bank struttar runt som en baron i Barcelona får jag väl samla ihop resterna – so why not piss some people off?

Först. När jag försökte få igång en diskussion om hur storklubbarna systematiskt gynnas häromdagemn så var jag såklart beredd på att alla inte skulle hålla med om det. Det jag däremot inte hade väntat mig var att så många på allvar skulle haka upp sig på att på allvar hävda att en av säsongens mest solklart feldömda straffar på allvar var korrekt.

Det spelade liksom ingen roll att Alex Ferguson och hela Fotbollsengland konstaterade att beslutet självfallet var galet – någonstans hittade några ändå någon ”kontakt” som skulle rättfärdiga avblåsningen. Nu har domaren Howard Webb själv erkänt sitt misstag:
– Jag har såklart tittat på situationen igen, och jag gjorde ett misstag. Jag är besviken. Det är jag alltid när sånt här händer. Jag ska titta på videobandet igen, och försöka undvika att det händer igen i framtiden. Jag vill aldrig ha en negativ inverkan på en match, men visa mig en man som aldrig gjort ett misstag och jag visar dig en man som inte gjort något.

Det om det.
***
Men vafan, när jag nu säkert retat upp några läsare kan jag väl lika gärna reta upp några fler. Igår tog jag ut min elva över Premier Leagues mest underskattade spelare – och det var ju riktigt kul – men varför vara positiv när man kan vara negativ?

Här har ni därför… Mitt lag över Premier League-spelare som underpresterat under säsongen 2008-09:

Petr Cech
Kan ju tyckas att det här är lite fel dag att klanka på Petr Cech, men det här omdömet grundas ju vare sig i en Champions League-semi på Camp Nou eller en Champions League-kvart mot Liverpool. Faktum är att Petr Cech tyvärr aldrig blivit samma målvakt på andra sidan av Stephen Hunts knä. Gör numera ett halvdussin grova missar per säsong, och det är alltid de dåliga matcherna snarare än de bra som definierar en målvakt.

Gary Neville
Lite orättvist, men that’s how it goes. Sedan Neville kämpat sig tillbaka från sin senaste skada har han ju ärligt talat varit rena katastrofen. Fel i positionerna, vek i närkamperna, otrygg med bollen – och dessutom lite lat. Hoppas att en ordentlig försäsong kan göra att vi får se den riktige Gary Neville igen nästa säsong.

Micah Richards
Vafan har hänt här då? Det mänskliga monster som jag för bara ett drygt år sedan höll som Englands försvarsframtid tycks ha blivit förblindad av wag- och bling-bling-kulturen. Bråkar på träningsplanen, skapar oro i omklädningsrummet och uppträder som en karikatyr på den bortslösade talangen.

John Terry
Jag har en känsla av att det här kommer att bestridas – i synnerhet efter fyrplusinsatsen i gårkväll och utifrån faktumet att Chelsea släppt in minst mål i ligan. Fair enough. Mitt intryck är ändå att John Terry gjort betydligt fler koncentrationsmissar och positionsfel än på många år. Han har kommit fel in i situationer, och ofta gjort det svårt för sin partner. Ser man Barcelona-matchen igen så märker man t.ex. att det är Terry som tillåter 129 centimeter Bojan Krkic att få det ostörda nickläge som borde avgjort matchen. Fortfarande bra, såklart, men this is the England captain, with a reputation as one of the finest defenders in the world. Den här säsongen har han inte riktigt levt upp till det.

Wayne Bridge
Skyller på att han har spelat halvskadad, och vi får väl hoppas att han har rätt. Storvärvningen från januarifönstret har snarast försämrat Man City. De har sett ut som ett bättre lag med Pablo Zabaleta på vänsterbacken.

Morten Gamst Pedersen
Okej, jag spelar Gamst out-of-position på högerkanten, men det är straffet han får ta efter ännu en ineffektiv säsong. Har ersatt drömmål från distans och precist inläggsspel med häpnadsväckande filmande och publikbråk. Just nu en meningslös spelare.

Jermaine Jenas
Jag trodde verkligen att han äntligen tagit Klivet under Juande Ramos första tid i Spurs. På vägen mot Ligacupbucklan ’08 spelade Jermaine Jenas äntligen som han hade potential för, som en dynamisk, energisk, målgörande ledarfigur på innermittfältet. Nu har han sjunkit tillbaka ner i gamla synder, och försvinner så fort han verkligen behövs.

Paul Scholes
En av mina absoluta all time-favoritspelare, men omvärldens syn på honom är rätt märklig. I 15 år var han konstant underskattad, överallt utanför Salford. Nu är han jättehyllad från alla håll och kanter – och därmed plötsligt överskattad. Uppsvinget i beröm för Scholes har sammanfallit med en försämring av hans prestationer. Tidigare hette det att Scholes måste vara sjuk om han slog bort en enda passning. Nu har han upprepad gånger äventyrat hela matcher för Man United genom att bjuda på en hel rad slappa felpassningar i livsfarliga omställningslägen.

Stewart Downing
Också en spelare som förväntades ta ett steg framåt, och utvecklas till en ledare för det unga Middlesbrough. Så har det nu inte blivit, utan vi kan istället konstatera att ett lag som lutar sig mot Stewart Downing snabbt sugs ner under nedflyttningsstrecket. Har påverkats negativt av att ha förväntningar och blickar riktade mot sig.

Emmanuel Adebayor
Tio ligamål, trots en del skador. Det är väl okej, men jag känner samma sak här som jag känner för Downing, bara starkare. Adebayor har inte klarat av att ta steget, från en spelare som gör nytta för sig själv till att göra nytta för laget. Gör ibland nästan lika mycket skada som nytta, och även om han ju har alla attribut för att vara en världsforward tror jag inte att Arsène Wengers värld rasar samman om han nu tvingas släppa honom till Milan.

Roque Santa Cruz
Egentligen mer en fråga om att han överskatttades efter fjolårssäsongen. Santa Cruz är en duglig dussinforward – vilket han har bevisat genom åren i både Bayern München och Paraguay – men inte mycket mer än så. Flera lättlurade engelska klubbar har sparat väldigt stora pengar genom att Blackburn så styvnackat vägrat sällja. Roque Santa Cruz vore ett felköp för en klubb med ambitioner.

Bänk: Scott Carson, Martin Skrtel, Anton Ferdinand. David Bentley, Michael Ballack, Michael Owen, Afonso Alves.
***
Överens? Nej, jag trodde inte det heller. Vilka har jag varit orättvis mot och – framförallt – vilka har undsluppit befogade hängningar?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB