Startsida / Inlägg

Where’s Your Famous Atmosphere?

av Erik Niva

Vi har visserligen överdoserat på drömlag och listor i den här bloggen på sistone, men då jag är sugen på att vara lite multimedial så pressar jag ut en lista till ur konceptet.

Lite helgpyssel. I tidningen igår så hade jag ett uppslag där jag listade Europas nio grymmaste läktare. Kanske såg ni det, kanske inte – but you didn’t see this. Vad ska man med ett internet till om man inte utnyttjar det?

Här är alltså samma lista igen, men kompletterad med ljud och stämningsbild från de aktuella läktarna.

9.
Fondo Sur
El Molinón, Gijón
Det kanske inte är så lätt att inse det om man inte är intresserad av läktarkultur, men den spanska ligan har verkligen fått ett lyft i och med Sporting Gijóns uppflyttning. Där Camp Nou och Bernabéu satt trend som högtidligt tysta katedraler kommer asturierna från Gijón och demonstrerar att en fotbollsmatch faktiskt ska ramas in av läktare som lever och sjunger.

8.
Jug
Stadion Partizana, Belgrad
Ingen annanstans kan 60 000 läktarhänder klappa lika synkroniserat koreograferat som på Balkan. Alltid känsligt att höja en av Belgrad-läktarna framför en annan, men där stämningen på Röda Stjärnans matcher bara blivit mer och mer splittrad och uppgiven på sistone har Partizan-fansen fått ordning på sin klubb.

7.
Curva Sud
Stadio Olimpico, Rom
Listans kriterier tillåter bara en läktare från ett och samma land, så jag tvingas prioritera bort både San Siros kortsidor och den norra kurvan på Olympiastadion i Rom. Romas kurva är i mina ögon och öron lite mer färgsprakande, lite mer kvicktänkt varierad och lite mer positivt stöttande än någon annan italiensk läktare.

6.
Gate 7
Karaiskaki, Piraeus
Egentligen hade det väl lika gärna gått att nominera Panathinaikos ”Gate 13”, AEK:s ”Gate 21” eller PAOK:s ”Gate 4”, men det är helt självklart att en grekisk läktare ska med. Jag väljer att lyfta fram Olympiakos ”Gate 7” för sin historiska signifikans. 1981dog 21 fans i en klämningstragedi här, och ända sedan dess är ”Gate 7”-sektionen hälften inferno, hälften mausoleum.

5.
The Jungle
Celtic Park, Glasgow
Historiskt sett Storbritanniens allra största och ljudligaste ståplatsläktare. Fortfarande störst i europeisk fotboll – kapacitet 26 970 – men vi kan väl erkänna att den norra långsidan på Celtic Park lever lite på gamla meriter. Stora kvällar lever den fortfarande upp, men under en vanlig ligamatch är det fansen på kortsidans Jock Stein Stand som låter mest.

4.
Kapalı
Ali Sami Yen, Istanbul
”Welcome to Hell”, stod det på skyltarna – men för den läktarkulturellt intresserade är Kapali-sektionen på gamla, slitna Ali Sami Yen-stadion snarare himmelriket. Blir extra speciell genom sin placering på arenan, och har tagit över manteln från ”The Jungle” nedan som Europas mest högljudda långsida. Det är inte lätt att vinka en felaktig offside framför Kapali.

3.
The Kop
Anfield, Liverpool
Den mest romantiserade och traditionsstarka läktaren i hela världen är såklart inte längre vad den varit. 12 390 sittplatser är bara drygt en tredjedel av den forna publikkapaciteten, och det har givetvis slagit igenom på stämningen. Har däremot fortfarande Europas mest unisona allsång, och fortsätter faktiskt att avgöra viktiga Champions League-matcher.

2.
Virage Sud
Stade Vélodrome, Marseille
På den gamla velodromstadion så sjunger två jättelika kortsidor mot varandra, och egentligen är det bara en smaksak om man föredrar den norra eller den södra. Själv är jag svag för den sistnämnda, med sin vänsterpolitik och sin brokiga färg. Olympique Marseille är det västeuropeiska lag som konsekvent har högst ljudnivå på sina ligamatcher.

1.
Südtribune
Westfalenstadion, Dortmund
Det är ett enormt bevis för storlekens betydelse. Südtribüne i Dortmund är Europas mäktigaste läktare. ”Den gula väggen” är 100 meter hög, 50 meter djup och 42 meter hög. Den lutar i 37 grader – lika brant som en backhoppa – och rymmer officiellt 24 454 åskådare. När alla är på plats så väger de lika mycket som 2 000 fullvuxna elefanter.
Under 1990-talet revs ståplatsläktare över hela Europa, för att ersättas av sittplatser som rymde betydligt färre åskådare.Borussia Dortmund valde att göra tvärtom. 1988 utvidgade de sin jätteläktare, gjorde plats för ytterligare 8 800 åskådare utöver de 15 700 som redan rymdes.
– Vi vill ta ställning mot den här reduceringen av ståplatser på arenorna, motiverade dåvarande klubbpresidenten Gerd Niebaum.
De byggde sig en läktare. De fick ett fotbollskulturellt monument.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB