Startsida / Inlägg

Beach Blanket Bingo

av Erik Niva

Vad gör man inte för att slippa de där kardinalusla Van Veeteren-filmerna på söndagskvällarna?

Eftersom Lars Lagerbäck egendomligt nog var i studion – dittvingad av typ Svenska Spel, inbillar jag mig – bestämde jag mig för att se hur i hela friden Bingolotto skulle utveckla sig. Jag hade inte sett en minut sedan ”Loket” var programledare, och det var… en surrealistisk upplevelse.

Vår förbundskapten presenterades som ”den – faktiskt – mysige Lars Lagerbäck” och blev välkomnad av en storkramande Lotta Engberg. Sedan följde några minuter där Lagerbäck i tur och ordning beskrevs som ”en hippie”, ”en IKEA-möbel” och ”en gisten vedknota på en kobbe där det blåser”.

Lagerbäck svalde allt med gott humör, och levde upp rejält när hans gamla barndomskompis Börje Näslund släpades in i studion. Nu ville Lotta Engberg prata brudar och dans.
– På den tiden fanns det ju hur många dansställen som helst. Dans onsdag, lördag och ibland söndag, om man hade tur.
Niclas Alexandersson klipptes in, och beskrev Lagerbäck som ”en riktig partyhöjare”. Tränaren själv namedroppade nöjespalatset ”Torpet” i Bräcke, och fick frågan om han var mycket på dansgolvet eller ”mest smög i buskarna”.
– Man var nog lite överallt. Men man fick vara lite försiktig, för om det var match på söndag måste man ju sköta sig.
• Fixar du en foxtrot?
– Ja, det kan jag nu ärligt säga att jag gör. Hade ju tur att få lära mig lite dans på GIH.
• En cha-cha-cha?
– Nja, då tar jag hellre en bugg. Fyra bugg och en coca-cola.

Delen jag såg avslutades med att en hyperkäck Lotta Engberg läste upp ofullständiga meningar, som Lagerbäck förväntades fylla i:
• Kläder har alltid varit mitt stora…?
– Misslyckande.
• Egentligen tycker jag att kavaj är…?
– Ett bra klädesplagg att ha grejer i. Nycklar, plånbok…
• Jag känner mig snyggast när…?
– Jag sover.
• Om jag var statsminister för en dag så är det första jag gör att….?
– Ta bort en massa avgifter och skatter så att glesbygden skulle kunna leva.
• Om jag var osynlig en dag skulle jag…?
– Oh, la, la…
• Titta in i Danmarks omklädningsrum?
– Nej, något mer spännande… Jag skulle nog tillbringa en dag i Vita Huset.

Ja jävlar, så märkligt det var. Vill ni, så ska hela spektaklet finnas på den här TV4-länken.
***
Tillbaka till allvaret. Jämfört med urladdningen i förrgår var det väl inte historiens största fotbollssöndag igår, men en del godbitar ska vi ju ändå plocka ihop.

Frågar ni mig så kom gårdagens mål i Tyskland, där Hertha Berlins serbiske slugger Gojko Kačar kvitterade för Hertha Berlin mot Hamburg, och därmed gjorde Wolfsburg en jättetjänst. Boxarsonen Kačar lär för övrigt bli en av de lite mer bortglömda attraktionerna i sommarens U21-EM.
***
Där var alltså mitt val – men det saknas inte konkurrens. Återuppståndna Espanyol fortsätter att jehuröja sig uppåt i tabellen, och mot Valencia satte både Román Martínez och Nicolás Pareja varsitt argentinskt praktskott.

Två till finsmakarmål från Spanien. Tyske turken Ersen Martin stötte in Recreativos kvittering mot Osasuna, men det var de dubbla klackarna i förspelet som verkligen gjorde målet. Juanma Ortiz volley för Almería på Sardinero ska inte heller glömmas bort.

Vi tar med denna också. Heter du Míchel, och är ny manager för ett Getafe som bara ligger en målskillnad ifrån nedflyttningsplats – då klarar du dig nog utan en målvakt som gör så här. Vladimir Stojković har haft större stunder. Aritz Aduriz har gjort svårare mål.
***
Lanternaderbyt i Genoa blev ju kul, och det allra mest tack vare Diego Milito. Ett, två och tre mål för argentinaren – sedan var han en ännu större ikon än han redan var.

Sevärt var även Fabrizio Miccolis frisparksmål, i Palermos utklassning av Cagliari.
***
Från Frankrike noterar vi att Yoann Gourcuff forstätter att bygga på hajpen, och att Bordeaux nu är ett enda plusmål bakom Marseille i tabelltoppen.

Holländska ligan är ju över, men stökige dansken Kenneth Perez satte en frispark som garanterar Steve McClarens Twente en Champions League-chans till hösten. Och Lasse Nilsson avgjorde det hyperintressanta mötet mellan Vitesse och Heracles…
***
Gårdagens match spelades i Turkiet, där Fenerbahçe åkt över Bosporen för det lilla Istanbul-derbyt mot Beşiktaş. Här trissades måltävlingen bara upp ju längre matchen pågick. Dani Güiza restaurerade lite av sitt rykte med den här lobben, och EM-hjälten Semih Şentürk visade sin killerinstinkt för att dubbla Fener-ledningen. Ändå var det slovaken Filip Hološko som satte den värsta struten, men hans reducering visade sig otillräcklig.

Läge för Sivasspor att sätta in dödsrycket alltså, men av någon anledning fick de istället för sig att tappa sin ledning borta mot Gaziantepspor. Brassebulgaren Beto nickade in det avgörande målet – och blev så glad att han firade sig till ett rött kort.
***
Vi avslutar med att konstatera att delstatsmästerskapen nu är avgjorda i Brasilien, och det blev bjässarnas triumf.

I Rio de Janeiro vann Sydamerikas största klubb – rödsvarta Flamengo – sin tredje raka Carioca-titel, efter straffsparksavgörande på Maracanã mot Botafogo. I São Paulo blev Brasiliens näst största klubb – Corinthians – historiska genom att bli första klubb på 37 år att gå igenom Paulista-mästerskapet obesegrade.

Och nu gjorde inte ens Ronaldo mål.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB