Startsida / Inlägg

A Betting Man

av Erik Niva

Det är klart att det är kittlande när de allra största tränarna uttalar sig tvärsäkert och kategoriskt om matcher de inte själva har något att göra med.

Den här Champions League-säsongen har vi sett två exempel. Först var det ju Alex Ferguson, som av franska Le Journal du Dimanche fick frågan om Real Madrid var en realistisk segerkandidat.
– Inte en chans. De saknar snabbhet. De har stora spelare som Heinze, Cannavaro och Gago, men kvicka är de inte. De har Robben – den ende som kan ge deras spel en annan rytm – men han är inte den modigaste. Tillsammans med oss är det de tre andra engelska lagen och Barcelona som är favoriter.

Såhär i efterhand kan det ju tyckas som att Ferguson bara konstaterade det uppenbara, men i februari var läget ett helt annat. Då gick Real Madrid som snälltåget i spanska ligan, och de flesta andra bedömare höll åttondelen mot Liverpool som en helt öppen historia.

Nu har det så gjorts ett liknande statement inför semifinalreturerna, och den här gången är det José Mourinho som är tvärsäker, när han ger sitt tips till Sky Italia:
– Jag är 100 procent säker på att Manchester United går till final, men det är laget som vinner den andra semifinalen som blir Europamästare.

Det går ju att avfärda Mourinho genom att låtsas som att the man isn’t special anymore – men gör man såna här mål på träning så sticker man ju hål på det argumentet rätt snabbt.
***
Själv tror jag ju också på Man United ikväll, precis som alla andra. Ferguson själv uttryckte det som att de var ”en spark ifrån Rom”, och så är det ju i praktiken. Gör Man United mål på Emirates så är de i final – och en Arsenal-backlinje med Sagna, Touré, Silvestre och Gibbs kommer inte att kunna hindra dem från att göra det.
***
Appropå Man United så påstår ju The Guardian att Franck Ribéry är på ingång. Och det är klart, Bayern München riskerar faktiskt att missa Champions League och United är så rika att de egentligen skulle kunna förstärka utan att sälja – men faktum kvarstår ju ändå.

Kommer Ribéry så innebär det att Cristiano Ronaldo försvinner till Real Madrid, och det bytet skulle rätt och slätt försvaga Man United.
***
I München väntar ju hur som helst förändringar över hela linjen, och som vanligt är det faktiskt trashtabloiden Bild man får lov att följa om man nu vill veta vad som är på gång.

Idag fyrar tidningen av båda piporna i ett dubbelavslöjande. Bayern Münchens ledning har haft två hemliga möten – ett med AZ:s guldtränare Louis van Gaal i Amsterdam, och ett med Werder Bremen-Diegos pappa i München.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB