Startsida / Inlägg

I sopravvalutati

av Simon Bank

Hur följer man upp en internationell succé? Hur ser man till att ta steg två i en krigsförklaring mot grannländerna?

Äh, fan vet om jag går i land med det. Men jag tänkte ägna ett par minuter så här i matchpaus åt att sticka ner en pinne i tifosi-träsket och – i linje med Erik Nivas Premier League-bashing – utse Serie A:s mest överskattade, överbetalda, övervärderade elva.

Och visst vore det roligt att såga Riise, bara för sakens skull. Eller hänga ut Poulsen på tork för en halvt misslyckad första säsong i Turin. Men vi håller oss för goda för det. For now.

Niva testade upplägget med att först stryka medhårs med en underskattad-elva, för att sedan ta fram baseballträt med sin överskattade-sågning.

Det är, som ni alla förstår, ett väldigt fegt sätt att gå till väga.

Här kör vi raka spår från sekund ett. I all sin elaka glans – och i de sista skälvande dagarna av säsongen – här är de elva mest överskattade spelarna i Serie A.

Snällheterna tar vi sen. Om vi har tid över.

Gigi Buffon, Juventus.
Jo, det är klart att han fortfarande skulle få plats i nästan vilket lag som helst i världen. Det är klart att det finns väldigt många sämre målvakter i Serie A. Och det är klart att Roma-Doni, för att ta en, är en målvakt som vore lättare att såga.
Men – om vi ser till kapacitet, renommé och status så har Buffon faktiskt stått för en av årets största devalverlingar. Från otveydigt bäst i världen 2007 till näst bäst i världen 2008 till… ”bara” en väldigt bra Serie A-målvakt 2009?

Christian Panucci, Roma.
En hjälte till, som alltid stått för något väldigt friskt med sina tacklingar, sin lugg, sina från-ingenstans-mål i landslaget. Men vad har han bidragit med i år? Egentligen?  Bråk, dålig moral, tjurighet, lämna-laget-hot och dåligt ledarskap. Not good enough.

Daniele Bonera, Milan.
En av spelarna som skulle generationsväxla Milan, som kom med en U21-aura färsk omkring sig. Och hur gick det? Inte alls, va?
Bonera är acceptabel som högerback, knappt ens det som mittback. Hamnar i konstiga situationer och är inte fysiskt stark nog för att lösa dem. Not fit to wear the shirt.

Philippe Mexès, Roma.
Vad hände, kejsaren? Vi som hade det så bra. Jag tyckte så mycket om dig i Auxerre, som stöttade dig under Domenechs mobbningskampanj och såg en framtida ledare bland ledare i dig i Romatröjan. Men nu? Obegåvad, obalanserad, det mest anmärkningsvärda du gjort i år är att komma överens med Panucci om att alltid bli utvisade i samma matcher.

Cristian Molinaro, Juventus.
De Ceglie, säger jag. Där har ni Juves bäste vänsterback. Han kan slå passningar. Han kan slå inlägg. Han kan bli något riktigt stort. Lägg till ett ”inte” i var och en av de fyra sista meningarna så har ni sanningar om Molinaro.

Clarence Seedorf, Milan.
Javafan, även öppna dörrar ska väl slås in ibland?
Clyde var och är för evigt en hjälte. Nu är han mest en bromskloss.

Sergio Almirón, Fiorentina.
Har fått sina chanser att visa att han är den dynamo ett Serie A-lag behöver. Nu borde väl rimligen alla ha sett att han inte är gjord av just den sortens italiensk deg?

Simone Perrotta, Roma
Oh, how the mighty have fallen. Italiens bäste djupledsspelare har tappat spetsen, 2009 är det Matteo Brighi som springer in syre i Romas anfallsspel.

German Denis, Napoli.
Okej då, han har gjort en del mål, och det är absolut inte hans fel att i partenopei rasat genom säsongen – men jag ser ingen touch, ingen fysik, ingenting som säger att han är den sorts spelare som drar ett lag med sig. Eller, för den delen, som säger att han är en riktig skyttekung i internationell tungmiljö. Fair weather striker.

Rolando Bianchi, Torino.
Svennis was wrong.

Raffaele Palladino, Genoa.
Alltså, den här pojken gillar jag ju i grunden, OCH han har ju definitivt gjort och ickefirat ett av säsongens allra mest minnesvärda mål, OCH han har sett bättre ut nu på slitet – MEN det hindrar inte att han var ett spöke hela hösten. Och kvalitetsstämpeln han fått kräver mer än så,

Okejrå – give me your best shot.

Vad är rätt, vad är helt fel, vem ska jag be om ursäkt och vem borde jag ställt i skamvrån istället? Något säger mig att vi inte är helt överens om allt just idag.

/Simon Bank

PS. Utan att bli alldeles för privat eller okänslig tycker jag att ni dessutom förtjänar att veta att den här bloggen nu blivit halvvuxen på riktigt.
I går kväll fick den fantastiske Erik och hans dubellfantastiska Anna en grabb som bara är marginellt mindre än sin pappa. Enligt de gryniga, första bilderna ser pojken ut att vara Tottenham Hotspur FC to the bone. Eller möjligen Millwall.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB