Startsida / Inlägg

Grazi3 Capitano.

av Simon Bank

Det började ju så bra.

maldini1.JPG

 

Flaggor överallt utanför San Siro. Panini-album med Maldini-bilder. Alla fick vita halsdukar och arenan kokade av värme och kärlek, och inför matchen var hyllningarna av det slaget (från Roma, från spelarna, från publiken) att det var svårt att inte börja grina.

Och så banderollerna då:

Una fede, 24 anni di storia, grazie capitano.


Paolo – come te nessuno mai.

Eterno Maldini.

La tua carriera riecheggera nell’eternita, grazie capitano.

Unica inimitabile bandiera.

Clonate Maldini!

Ja, och så la en liten del av curva sud ett stort, svart lock över alltihop till slut. På sätt och vis ska ni vara glada över att ni slapp se pinsamheten när en liten del av curva sud regnade på Paolinos parad.

maldinistriscione.JPG

Foto: Simon Bank. Kamera: Mobiltelefon m/1989.

Mer om det någon annanstans. Mer om annat här.

Som Svennis-skalan från Milan–Roma:

Môcke bra:
David Beckham – Matteo Brighi.

Môcke, môcke bra:
Max Ambrosini – Er Pupone.

Môcke, môcke, môcke bra:
Paolo Maldini – Philippe Mexès.

Det näst största problemet med curvans Maldini-hån är att det skymmer mycket av den andra kritik som kom fram, och som hade ett slags värde. Runt San Siro, och inte bara i curvan, protesterades det mot klubbledningen i allmänhet och Berlusconi i synnerhet.

Ytterst kändes det som ett tecken på en oro, som ett uttryck för en nervositet inför att inget längre är som förut. Man vill ha kvar Sjevtjenko, man vill ha kvar Ambrossini, man vill ha kvar Ancelotti och man önskar David Beckham ”välkommen tillbaka, snart”.

Roligast var den här: ”Om du säljer Kaká röstar vi på PD”. PD, Partito Democratico, är Berlusconis politiska motståndare i EU-valet.

Jaja.

2-3 blev det. Riises rödhåriga rackarrökare var matchens snyggaste, men Tottis mål är alltid Tottis mål.

Och här är curva suds fjanterier. Och här.

Zlatan Ibrahimovic lade, som ni vet, en hand på capocannoniere-titeln, och han gjorde det med den där utsidesvändningen han tycker så mycket om.

Och Ale Del Piero, han gillar att göra så här. Ciro Ferrara har fått två matcher på sig att visa att han är mannen som ska leda Juve in i framtiden – och det började ju helt okej.

 
Annat att skriva hem om? Tja, Toro är ju väldigt illa ute, men när de nu fick besök av gamla fina vänklubben Genoa, som inte hade något att spela för, så skulle det väl ordna sig?
Should it fuck.

Dagens snyggaste Serie A-mål?
Vi ger priset till Napolis Mariano Bogliacino, men noterar också att fantasimålsfetischisten Mascara inte ens kan göra straffmål fula. Dessutom flyger Chievo vidare i Serie A ett år till.

•••
•••

Apropå Mascara så är det där med finmål ingen italiensk egenhet. Cleber Santana has a knack for those too. In och jobba 38 sekunder i det här klippet, om ni undrar hur uselt man kan kan försvara och ändå kalla sig Real Madrid-spelare.

Så lite mästartema på det:

Besiktas är bara en beställningspoäng mot Denizlispor ifrån sin första titel på 58 år. Yusef Simsek avgjorde derbyt mot Galatasaray med en chip som inte är riktigt lika Zizou-kontrollerad som den först ser ut. Om en vecka säger bloggen Tebrikler! men till dess säger vi bara som vi brukar:
BOBO TILL PREMIER LEAGUE!

I Skottland gjorde Rangers jobbet mot United på Tannadice Park. Follow, follow, and followed they did. Hela vägen hem till Ibrox, och det stora kalaset.

Och med det har vi förmodligen passerat alla rimligheters gräns när det gäller att bespara våra svartvita vänner en recap av dagens största fotbollsfiasko i europeisk fotboll. Kan man leva på sin historia? Kan man överleva i all evighet på sitt namn?

Ja, jo, Gary Neville kan. Bevisligen. Men Newcastle United Football Club kan inte. Mike Ashley and his lot har kört ner klubben i dyn. Ekonomiskt var processen redan klar, men sportsligt krävdes ett gäng tränare, ett gäng usla köp och ett gäng ledare som inte hade en aning om vad Toon egentligen står för.

Ledningen förtjänar smällen. Spelarna förtjänar, med få undantag, smällen. Regionen och de som bort där har redan fått sina smällar, men det var längesedan någon som bestämmer brydde sig om vad de förtjänar.

Jag satt i en italiensk tunnelbanevagn när de åkte ur, men har jag förstått saken rätt var de anemiska och tomma. Toons tåg gick redan förra helgen. Så här lät det i alla fall när NUFC sa tack och hej för den här gången. Nu får de börja om, med dyra kontrakt som – gissar vi – inte innehåller några lönesänkningsklausuler för Championship-spel. What could possibly go wrong.

Hela norra England grät.

Eller, ja, nästan hela.

Boro åkte också ur. Hull förlorade mot Manchester United i juniorserien, efter en belter från Darron Gibson, Men de hängde kvar, så det är klart att DumDum ska ha en kram!

Jo, det känns bra att sluta med en kram. Med lite lagom, manlig, mellanmänsklig värme.

Fast… behöver ni en tyngre dos, lite hederlig cute overload så är jag väl inte den som är den.

I lördags vann Wolfsburg Bundesliga, det vet ni. Men ni vet inte vad det betydde för modet bland stans alla nyfödda just den dagen.

Nu vet ni.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB