En un momento dado
avMoratti kommer till Barcelona, träffar Laporta, äter en middag, diskuterar Zlatan Ibrahimovic.
Det är ju förstås enkelt att fastna för de stora bitarna i den meningen. Moratti, Barcelona, Laporta, Ibrahimovic.
Jag fastnar för led fem:
Äter en middag.
Allt betyder ju något, och i det här fallet har till och med valet av restaurang en djup, idéhistorisk tyngd. De åt sin mat på Drolma, restaurangen på hotel Majestic nere på Passeig De Gràcia.
Jag har ätit där en gång, kom dit vrålhungrig som en bakfull Neville Southall, beställde en avsmakningsmeny, sippade på ett glas cava – och gick rakt in i en djävulskt gillrad fälla. Före själva middagen bars ett rykande, nybakt bröd in, tillsammans med fyra sorters smör (tryffel, extrasaltat, kryddat). Jag åt tills brödet var slut. Sen kom maten, åtta gånger om. Jag har aldrig varit så nära att dö, och då har jag ändå åkt finlandsbåt med Erik Niva och Robert Laul.
Till saken. Skälet till att jag gick till Drolma var inte bara brödet eller maten, utan kökschefen. Fermí Puig. Har ni sett den experimentella men underhållande Cruijff-dokumentären ”En un momenta dado” så har ni träffat honom. Det är Puig, en förälskad culé, som berättar hur han arrangerat sitt kök.
Han har gjort det efter Cruijffs principer om totalfotboll.
Större delen av arbetsdagen arbetar alla med sina specialområden. Sauciern jobbar med sina såser, helt enkelt. Men resten av tiden ska sauciern, och alla andra, kunna rotera i köket och arbeta med allt annat.
Totalmatlagning.
– Cruijffs filosofi har influerat mig i mitt jobb som kock på Drolma. I likhet med honom rekryterar jag folk som, förutom att vara tekniskt skickliga och mångsidiga, tror på projektet. Det är som att ställa frågan: Tycker du om att spela fotboll på det här sättet? Ja eller Nej?
Det är klart att man gillar en sån restaurang. Fantastisk mat har de också, och Laporta – som aldrig är främmande för att plocka katalanska Cruijff-poäng – håller Drolma som sin favoritrestaurang alla kategorier.
– Men jag är ingen matälskare egentligen, har han sagt. Jag gillar mest en rejäl bit kött.
Jag vet inte varför, men jag har en känsla av att Moratti fungerar på ungefär samma sätt.
/Simon Bank