Startsida / Inlägg

Pep Talk

av Simon Bank

Goda tecken i skyn.

2007-12-21-xl--J-O.jpg

En kompis sms:ar från tunnelbanan, J-O Waldner lånar hans Sportbladet. Jag läser om Stefan Lövgrens sista handbollsmatch nere i Kiel. J-O och Lövet är de enda två svenska idrottare som jag ser upp till så mycket att det nästan varit jobbigt att träffa dem. Ikoner, giganter, ett äkta geni och en man bland män.

gal0318.jpg

 

Det är sånt man vill ha med sig in mot Danmark. Jag behövde det efter en gårdagskväll med dokumentären ”Og det var Danmark…” som var en påminnelse om hur oerhört man älskade det där rödvita laget under tio år från 1984 och framåt.

Preben (med hörlurarna på tvären under Vi er röde), Stor-Laudrup (med ett rörelsemönster som ser ut som 2015, när alla andra ser ut som 1986), Lerby (fordi fodbold er ikke for di stumme), Morten Olsen (förbundskapten redan 1986), Jesper Olsens skägg, Alan Simonsen (världens bäste redan när Danmark var uselt), Peter Schmeichel, Flemming Povlsen (bäst av alla i EM 1992) och min favorit, passningsyttern Frank Arnesen.

Ja jävlar.

J-O och Lövet. Zlatan. Så sköljer vi bort den känslan.

Nu drar vi till Råsunda, och vill ni ha uppladdning så tar vi hjälp av världens bästa fotbollslag, ledde av världens intressantaste nye fotbollstränare. Spansk press avslöjade häromdagen hur Pep Guardiola bar sig åt för att få omklädningsrummet med sig inför Champions League-finalen.

Spelarna var rädda, de var spända, de var nervösa – så Pep visade en sju minuter lång video med bilder från säsongen och scener ur Gladiator. Medan ni funderar över vilken svensk landslagsspelare som håller Gladiator som en av sina absoluta favoritfilmer kan vi se på filmen, som är lika patetisk som den är funktionell.

Här är den (1,12 in på klippet och framåt).

Efter klippet la Pep till ett par slutrader, för att sammanfatta känslan varje lag ska känna innan de går ut till en stor match, till exempel mot Danmark på Råsunda:
 
Vi är planens mitt, vi är vår precision, vi är våra ansträngningar, vi är försvarande anfallare, vi är anfallande försvarare, vi är vår fart, vi respekterar vår motståndare, vi erkänner våra rivaler, vi är alla de mål vi har, vi är de som alltid söker motståndarens mål. VI ÄR ETT!

Precis så.
Och det är Zlatan Ibrahimovic som gillar Gladiator.

zlatan_ibrahimovic_206884c.jpg

 

Nu åker vi.

 

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB