Startsida / Inlägg

Serbian Skills

av Simon Bank

Sverige–Serbien i fem punkter.

1. Glöm ”bara fixa oavgjort”.
Serbien slog sig till 0-0 mot Italien, stapplade sig till 0-0 mot Vitryssland – men de har en gigantisk kapacitetskapsel i laget som bara väntar på ett rätt val för att explodera och göra dem till det superlag de borde vara.
Jag skulle tro att det valet handlar om att ersätta skadade Djordjevic med en fysisk referenspunkt för anfallsspelet. Med en riktig center kan Milinkovic, Tosic eller till och med Sulejmani komma in i turneringen. Och då blir det åka av.

2. Sulejmani?
Jag valde honom som min skyttekung-to-be inför EM. Trots att han haft ett horribelt förstaår med Ajax efter 170-miljonersflytten från Heerenveen.
Nu verkar han ha burit med sig det (bristande) självförtroendet från Eredivisie till EM, och jag kände att jag behövde ventilera saken med en annan skyttekung som (förmodligen) snart lämnar en liten holländsk damm för en stor holländsk damm.
– Han är bra, på riktigt. Låg tyngdpunkt, kan gå åt två håll, gör mål på det mesta. Han var väldigt bra i Heerenveen, sa Marcus Berg.
In Berg I trust. Se upp för Sulejmani.

3. Olsson?!
Lennartsson/Söderberg har tagit ut samma elva igen. Laget har gjort bra insatser i två matcher, jag antar att de inte vill ställa till det, röra om för mycket.
Men jag håller inte med dem.
Gör man ett inhopp som det Martin Olsson gjorde mot Italien, med den energin och den närvaron, är man värd en plats i startelvan. Emil Johansson sköter sitt, han har gjort det godkänt, men inte ens när chansen fanns klev han framåt. Det kom inga inlägg därifrån, inga offensiva initiativ. Jag hade velat se den ändringen nu, inte för att den skulle förändra något stort i sättet Sverige spelar på mot Serbien – utan för att det vore rätt signal att ge truppen.

4. Balkan Bull.
Det pratas ofta om Serbien på ett sätt som får det att låta som om de vore ett bekymmerslöst tekniskt dribblarlag.
Det är, helt enkelt, inte sant.
Serbiens moderna framgångar har byggts på betongfundament. När de kvalade in till VM senast så var det inte några dribblers som ordnade det. Det var Fantastiska Fyran: Gavrancic, Krstajic, Vidic och Dragutinovic släppte in ett mål på tio matcher. Backar som Rajkovic och Ivanovic har plockats upp av Chelsea och Obradovic är nästa stora försvarshjälte som är på väg norrut till större klubbar.
Sverige gör bäst i att hålla tätt i kväll, för det blir inte lätt att göra mål.

5. My left foot.
Om ni missade den här lille tête à têten från dagens tidning så ger den en liten bild av en av den här kontinentens intressantaste 22-åringar.

Resten ni behöver veta ser ni här.

Jag pratade frisparksskytte med Johan Dahlin idag, och han hade inte hört något om Tosics vänsterfot. Lennartsson lovade att ämnet skulle tas upp under måndagskvällen. Det var nog en bra idé.
Här är förresten Tosics första mål för United (B).

Så, nu räknar vi bara ner.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB