Startsida / Inlägg

The King of Exeter

av Simon Bank

Vi satt i en hotellbar i Göteborg, och Michael Jackson var död.

Andra får reda ut vad kungen av pop hade för betydelse – för popen, för medialiseringen, för vår generation. Här kan vi reda ut vad han betydde för vår lilla del av universum: fotbollen.

Det var, förstås, inte särskilt mycket, och det var först under hans senare, urspårade år som han upptäckte sporten.

Fullt i linje med det mer bisarra draget i hans liv och leverna så blev han 2002 hedersmedlem i Exeter Citys styrelse. Nära skedböjarvännen Uri Geller, apropå bisarra drag, tog med honom till St James Park och Michael höll ett tal inför storpublik.

Han pratade om Aids, han pratade om kärlek – och när han pratade om fotboll framstod han väl inte som något Die Hard City Fan, direkt. Men han försökte i alla fall.

Sin första kontakt med fotboll fick han annars genom Mohammed Al Fayed.
Chairman Mo tog med honom till Craven Cottage 1999, Michael fick se en match och träffa Fulham-spelarna och var mäkta imponerad efteråt.

– Jag visste inget om fotboll och jag har aldrig varit på en sporttillställning, så det var en stor upplevelse för mig. Jag är ett soccer fan nu, absolut. Jag är beroende. Det var så spännande och passionerat – supportrarna var som dem som är på mina konserter. De skrek och ropade och hejade på spelarna. I loved it. Jag ville hoppa upp och börja dansa, för jag är van att uppträda på scenen när jag hör den sortens oväsen. Fansen var fantastiska, även om de verkade förvånade att se mig. Jag tvivlar inte på att Fulham kommer att gå upp, de verkade vara ett väldigt bra lag med fantastisk laganda, sa Michael i en intervju med Piers Morgan.

I samma intervju berättade han att han funderade på att köpa en egen klubb, men det blev aldrig av. Vi kan i alla fall konstatera att Michael Jacksons främsta intryck kom från engelsk fotboll i de lägre divisionerna.

Annars var det alltid och naturligt så att fotbollen hade en närmare relation till Jacko än vad Jacko hade till fotbollen. Rio Ferdinand hade en inbjudan till showerna i London i sommar, och var som ett litet barn dan före julafton.

– Michael var min barndomshjälte. Jag brukade låtsas att jag var honom hela tiden. Att prata med honom i telefon, höra att han ville träffa mig – jag skakade efteråt, jag kunde inte tro att det var sant, har Rio sagt till kvalitetsbladet the Sun.

En generation sörjer. Michael Jackson kunde inte trixa tre, men en av de senaste kondoleanserna som strömmat in från Los Angeles kom från Karina LeBlanc, målvakt och lagkamrat med Marta i LA Sol.
Hon berättar att laget alltid brukar lyssna på Michael Jackson-låtar före matcherna.
Mest av allt lyssnade de på Man in the Mirror.

Av alla Jacksons låttitlar gissar jag att det är den som bäst sammanfattar hans liv och karriär.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB