Startsida / Inlägg

Berg är till för att flyttas

av Simon Bank

Med själen halvvägs till Mont Ventoux kan det vara hög tid att se över vad som kommer härnäst.

Det som har hänt (Lucio till Inter: bra, Bastos till OL: bra för alla utom Kim Källström, Dulee Johnson avstängd: dåligt för Dulee Johnson) har hänt, och eftersom semestern tvingar sig på är det bättre att ägna sig åt prognoser.

Först bara en ordväxling jag glömde återge från AIK–IFK Göteborg senast, som roar åtminstone er från 031-området (och det kan ju behövas just nu):

Simon Bank:

– Tyckte du att det var offside före målet?

Håkan Mild:

– Om det var offside?! Solklart. Två gånger om.

Simon Bank:

– Du är helt hundra?

Håkan Mild:

– Så säker man kan vara. Jag ser ju inte allt. Jag är inte gud.

Simon Bank:

– Det är väl Stefan Schwarz?

Håkan Mild:

– Torbjörn Nilsson.

 

Och var var vi nu? Blicken framåt. Kalmar FF gjorde en på många sätt (som inte räknas) hygglig match igår, men det är historia. De förlorade mot ett lag med Kiss och Dudu i startelvan. Nough said. Istället tänkte jag följa andra länkar från KFF och ut i världen.

Kalmar har sålt spelare till Holland, men bara till provinsklubbarna Heerenveen och AZ. Samma som IFK Göteborg, som sålt till AZ och Groningen. Precis som i Ungern (Debrecen) har holländsk fotboll slagit in kilar i storstadsmonopolet. I våras var AZ och Twente först i ligan. Och nu har en rapport kommit som berättar mer om den glidningen.

Även om den tidigare så aktiva Feyenoord-lobbyn legat av sig här i kommentarsfälten det sista så är det värt att berätta om hur det ekonomiska landskapet förändrats i Eredivisie.

För första gången i modern tid är inte Ajax, PSV och Feyenoord självklara muskelmakter kring förhandlingsborden. Provinsklubbarnas långsiktighet (Ron Jans har styrt Groningen sen träskon uppfanns) gör dem mindre trendkänsliga och -utsatta än storklubbarna, de kan plocka in svenska talanger och låta dem växa sig hundramiljoner-starka på ett par säsonger innan de säljer dem vidare.

Nu förstärks trenden en bit till. Algemeen Dagblad skriver om att AZ är den enda klubb som går in i nästa säsong med en större budget än i fjol. Feyenoord tvingas skära ner med nära 100 miljoner.

Budgetar i tur och ordning och i miljoner euro:

1. Ajax 65.

2. PSV 59.

3. AZ 40.

4. Feyenoord 38.

5. Twente 31.

6. Heerenveen 29,8

7. Groningen 17.

Allt gott och väl i landsorten, då? Nja. AD skriver om försämrade tv-avtal och den ekonomiska krisen, vars tentakler når ända ut till Groningen. En byggfirma i regionen har gått i konkurs, vilket betyder minskade sponsringsintäkter på 25 000 euro (Groningen) och 35 000 euro (Heerenveen).

Pengar behövs, det finns inga garantier och vore jag Marcus Berg skulle jag inte vara särskilt orolig. Det är inte bara han som vill flytta för en stor prislapp. Det skulle passa Groningen rätt bra också.

Prognosen? Bernd Hoffmann presenterar en färdig affär inom två dygn. Berg till HSV. 100 miljoner kronor. Och sen tar vi semester.

Marcus_Berg_961769l.jpg

”Jo, jag har så jävla ont i nacken. Jonatan var på och kletade dit nåt igår och jag kunde inte sova på hela natten. Kan det vara migrän?”.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB