Startsida / Inlägg

Champion Ship Manager

av Simon Bank

Kommunikation är svårt. Oerhört svårt, till och med.

 

Ibland blir det fel.

 

Ibland blir det däremot väldigt rätt, och eftersom vi ser fotboll inte bara som en form av kommunikation utan som Formen av kommunikation (det är så vi motiverar timslångt letande efter länkar till streams från Kairo-derbyt och sånt) så blir vi ju glada när det liksom bekräftas.

 

Just idag konstaterar vi nöjt att Irak äntligen ska spela fotboll på hemmaplan igen. På fredag kommer Palestina till den norra, kurdiska delen av Irak, i nästa vecka möts lagen i Bagdad. Allt enligt AP.

Det är första gången på sju år som Irak spelar en landskamp på hemmaplan (de slog Syrien då), och de gör det med en ny förbundskapten. Nathem Shaker går in som tillförordnad kapten nu när Bora Milutinovics kontrakt gått ut.

 

Kommunikation, kallar vi det. Dörröppning.

 

Dagens andra exempel hämtar vi, som sig bör, från Rotterdams flaggskepp NRC Handelsblad. Det är med lätt darr på rösten vi meddelar att de lyckats att i en och samma text kombinera ett par av den här bloggens absoluta favoritämnen.

 

Det första: Mänskliga relationer.

Det andra: Somaliska pirater.

Det tredje: Gissa.

 

I april kapade ett av alla dessa somaliska rövarband det belgiska fraktfartyget Pompei. De höll fartyget (vad är förresten skillnaden mellan ett fartyg och ett skepp?) i två dryga månader, tills de kunde casha in en lösensumma på 30 miljoner – och under den där tiden pågick dagliga och stundliga förhandlingar.

 

Ni vet, som i Hollywood.

 

Hur som helst, mannen som pratade med piraterna heter Hans Slaman, en 50-årig holländare som chefar för något slags säkerhetsbolag som specialiserat sig på gisslan-fall. Slaman – som redan är lite av en hjälte för mig – har tidigare jobbat i en anti-terror-grupp inom holländska polisen. 

 

Till saken. Kommunikation. Jo, som allra oftast när man förhandlar med somaliska pirater (jag använder ordet ”man” lite medvetet glidande) så blir det ju en jäkla massa snack.

Somalierna skickade ett nummer till Abdi, kapten Toxopeus grabb vid förhandlingsbordet – och så tog ett par månader av telefonsamtal mellan (den vrålcoole) Slaman och (den talangfulle) Abdi.

 

Under 71 dagar samtalade de nästan dagligen, totalt 171 gånger och 31 timmar, 36 minuter.

 

Slaman upptäckte att det gick bäst att prata med Abdi morgontid, han undvek att beröra själva grundfrågan (GE MIG MIN JÄVLA BÅT TILLBAKA!) och nu undrar ni förstås:

Vad pratade de då om?

 

Och eftersom ni läser det just här så vet ni redan svaret:

Om fotboll, förstås.

 

– Jag pratade med Abdi minst en gång om dagen, ibland vid de galnaste tidpunkter. Han berättade att han har fem döttrar och tre söner. Han var fotbollssupporter och han kände till Enzo Scifo, säger Super-Slaman till NRC Handelsblad.

 

Så har vi lagt ytterligare en pusselbit till vår förståelse av pirater, prat och belgisk fotboll. Enzo Scifo själv då? Ja, han har ju varit inblandad i en ungefär lika lång förhandling som Slaman, men den tog slut samma dag som Slaman talade ut i tidningen: Scifo blir inte Metz nye tränare.

 

Han skulle låtit Slaman sköta förhandlingarna istället.

SCIFO_Enzo_19860615_JM_R.jpg

 

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB