Bundesliga, pt I
avTja, det här blev ju långt som bara satan enligt vissa mått mätt, och alla bloggförståsipåare menar att så kan det minsann inte se ut, så… Vi får helt enkelt portionera ut det. Första halvan av en enkel Bundesliga-preview här och nu. Andra halvan i morgon. OK? Då kickar vi.
Vet ni hur många säsongsbiljetter Borussia Dortmund har sålt i sommar? 50 675. Behöver ni en anledning till att bry er om Bundesliga-säsongen 2009-10 så har ni den där.
I stort har det varit en bra tysk fotbollssommar. Juniorlandslagen har sopat rent, och Bundesliga har förstärkts mer än den har urholkats. Okej för att Diego flyttat till Juventus och att Lucio gått till Inter, men att både Bayern München och Wolfsburg stod emot tillräckligt för att behålla Ribéry och Dzeko var en extremt viktig intentionsmarkör.
Tanken är att det här ska bli säsongen då Bundesliga passerar Serie A och återtar sin position som Europas tredje liga, och ser man bara till Uefas koefficient-ranking så finns det goda möjligheter att lyckas.
Nyförvärven
Kul tysk transfersommar. Affären som satte spinn på hela dominobordet var ju Bayern Münchens köp av Mario Gómez från Stuttgart. Sedan floppinsatsen i EM 2008 var jag ju nästan sugen att avskriva tysk-spanjoren från den europeiska anfallstoppen, men efter att han öst in 17 mål under vårens Rückründe var Gómez så het att FC Bayern betalade över 30 miljoner euro för en jätteaffär.
Stuttgart såg länge ut att få Klaas Jan Huntelaar som ersättare, men då holländaren drog sig ur blev det istället gänglige Pavel Pogrebnyak för ett reapris från Zenit. Pogrebnyak tycktes ha pressat sig förbi Roman Pavljutjenko i landslagskön inför EM 2008, men drabbades av en skada veckan före turneringsstarten. Här är hans chans att återetablera sig, och han inledde med att gå vilse på Frankfurts flygplats, bli av med sitt bagage och missa anslutningsflyget till Stuttgart. But he does take a mean picture.
Pavel I
Pavel II.
Allra bästa förstärkningen har förmodligen Stuttgart gjort i form av inlåningen av Aleksander Hleb. Vitryssen byggde ju upp hela sin karriär i Stuttgart, och har beskrivit flytten ”som att komma hem”. Som 28-åring behöver Hleb en stark säsong för att blåsa liv i karriären igen.
FC Bayern har också värvat klokt och förståndigt bakom fläsket som sprättades på Gómez. Både ukrainske bollvinnaren Tymosjuk och kroatiske flankfläkten Pranjic tillhör de här spelarna som bara varit ett klubbyte ifrån att räknas till den europeiska eliten på sina positioner. Däremot är jag inte så säker på att tunge kroatiske komplementsforwarden Ivica Olic kommer att lämna några större avtryck, även om han kom gratis och hans arbetsvilja alltid är nyttig att ha i en trupp.
En anfallare har dock lämnat München, och givetvis så kommer alla ögon att vara riktade mot Köln för att se om prins Lukas Podolski äntligen kan få fart på ligaspelet igen hemma på mammas gata.
Bland de något mindre namnen har Wolfsburg hämtat in Oba Martins från Newcastle, och Leverkusen har fyndat lovande schweizerturken Eren Derdiyok i Basel. Ingen av dem kommer att starta när alla är friska, men då skyttekungen Patrick Helmes är långtidsskadad så lär Derdiyok i alla fall få chansen att inleda säsongen på plan. Mest oskriven och svårbedömd är Dortmunds chilenske argentinare Lucas ”La Pantera” Barrios, som gjorde 49 mål på 53 matcher för Colo-Colo, och nu ska ersätta hemflyttade Alex Frei.
Stjärnskotten
Gott om inhemska spelare med växande rykten, i synnerhet efter U21-triumfen i Sverige, där tyskarna bara släppte in ett ynka hörnmål på hela turneringen.
Manu Neuer och Benedikt Höwedes kan bilda den defensiva grunden i både Schalke och det tyska landslaget i ett årtionde framöver. Jerome Boateng ska etablera sig i HSV:s mittförsvar. Finalfantomen Mesut Özil ska ta över efter Diego som Bremens kreatör, och dessutom lära sig att spela ihop med sprattliga dribbelförvärvet Marko Marin.
I München ser det faktiskt ut som om Van Gaal kommer att göra 20-årige Holger Badstuber till Lucios ersättare, och där ska dessutom 19-årige anfallaren Thomas Müller försöka göra det genombrott som Toni Kroos hittills inte orkat med.
Dortmund har tre ungtuppar som slåss om två mittbacksplatser – Hummels, Subotic och Santana – och hoppas fortfarande att exceptionellt upptrissade 20-åringen Nuri Sahin ska explodera. Hamburg hoppas mycket på 22-årige yttern Eljero Elia, som hämtades från Twente – och så har de ju…
Svenskarna
…målmonstret Marcus Berg. Både Paolo Guerrero och Mladen Petric är fullt kompetenta Bundesliga-forwards, men samtidigt också två anfallare med kvaliteter som borde komplettera Berg bra. Jag tror inte att det är alldeles självklart att svensken omedelbart blir obestritt förstaval i HSV:s anfall, men med det sagt så hade jag aldrig insett hur bra Berg egentligen var före U21-EM.
Och precis som Eredivise är Bundesliga en forwardsliga. 15 mål för Berg?
Bakom Torsby-bombaren ser det väl uppriktigt sagt lite glesare ut. Inte vad gäller mängd – det har gått några år sedan det senast var fem svenskar i Bundesliga – men vad gäller spets. Jag befarar att Markus Rosenberg kommer att tappa sin plats i Bremen. De grönvita får visserligen knappast tillbaka Chelsea-lånet Claudio Pizarro, men hans tröja tas förmodligen av ukrainske brassebolivianen Marcelo Moreno. Och sedan är det bara en plats kvar att bråka med Almeida, Sanogo, Hunt och Futács om.
Pelle Nilsson förblir backup i Hoffenheim, och både Matias Concha och Andreas Johansson ligger väl precis på gränsen till startelvan i Bochum. Fransmannen Marc Pfertzel tycks ligga aningen före Concha i kön till högerbacken, och Johanssons plats beror egentligen enbart på hur defensivt Marcel Koller formerar Bochums mittfält.
/Erik Niva