Startsida / Inlägg

Champagne-Charlie

av Erik Niva

Den största matchen i världen igår var ju såklart Mexiko-USA på ett sådär 86-kokande Azteka. Och givetvis… cometh the hour, cometh the man. Det tog inte ens 10 minuter innan Champagne-Charlie Davies pilade igenom och skruvade in en bombsäker bredsida i det långa hörnet.

Sedan vräkte visserligen Israel Castro in en långdistansbomb, och Miguel Sabah petade in vändningsmålet – men eftersom det är komplett omöjligt för ett bortalag att vinna på Azteka var ju det bara en del av oundvikligheterna.

***

I Europa spelades det ju också några tävlingsmatcher, och viktigast ur alla vinklar och vrår var ju Norge-Skottland. Matchen avgjordes efter en dryg halvtimme, då Gary Caldwell blev utvisad, och John Arne Riise styrningsbultade in den efterföljande frisparken. När utklassningen sedan var fullbordad demonstrerade Morten Gamst Pedersen att det går att slå frisparkar på andra sätt också.

Kroatien slog Vitryssland borta i den näst tyngsta kvalmatchen. Vitryssarnas Verkhovtsov gjorde väl matchens vackraste, men det hjälpte föga när tjurnacken Ivica Olic stångade in dubbla bollar. I Azerbajdzjan lyrade Bastian Schweinsteiger in en fin fullträff, och Frankrike lyckades krångla sig till en 1-0-seger på Färöarna.  Andre-Pierre Gignac gjorde målet, vilket ni ser i ett klipp som andas fotbollsfest.

***

Över till träningsmatchandet. Rio Ferdinand och Gareth Barry gjorde varsitt horribelt misstag som gav Holland 2-0 i prestigematchen mot England. En Tottenham-anfallare hoppade in och annullerade det underläget med ett eget genombrott och en närdistansstöt. Jermain Defoe, is a yiddo.

Det är för övrigt Roman Pavljutjenko också, även om vi får lov att konstatera att det var Kun Agüero som gjorde målet att minnas när Argentina vann med 3-2 i Moskva.

Spanien lyckades hamna i 2-0-underläge borta mot Makedonien, så de bestämde sig för att ta i under sisådär fem minuter. Under det ansträningsfönstret gjorde de tre mål – genom Torres, Pique och en dunderskjutande Riera – och vände alltså matchen. That’s why they’re champions.

Polen fortsätter att hämta spelare från världens alla hörn. Lille-mittfältaren Ludovic Obraniak har levt alla sina 24 år i Frankrike och spelat för det franska U21-landslaget – men då hans farfar var polack så var det fritt fram för honom att sätta två mål för Polen mot Grekland.

I övrigt satte Luis Fabiano enda målet då Brasilien köpts in för att högtidlighålla det estniska fotbollsförbundets 100-årsjubileum. Grant McCann böjde in en hygglig frispark för Nordirland mot Israel. Jan Verthongen satte en rätt fin pärla innan Belgien tappade allt mot Tjeckien. Och Zoran Tosic gav oss en påminnelse om sin potential med två serbiska mål mot Sydafrika.

***

Alla topplagen i Sveriges grupp var också i elden. Danmark föll hemma mot Chile, och svepet därifrån är värt att se mest bara för entusiasmen hos den chilenska kortsidan och den chilenska kommentatorn. Portugal gjorde vad de skulle mot Liechtenstein, där Raul Meireles dunkade in aftonens kanske allra vackraste. Konkurrensen kommer väl främst från Tiberiu Ghioane, som hittade krysset när Rumänien gjorde matchens enda mål i Ungern.

Så att vi lägger det på minnet – det är såhär man gör det i Budapest.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB