Startsida / Inlägg

Game With No Name

av Erik Niva

Ja, jisses… Det är verkligen inte ofta i samband en fotbollsmatch, men under dessa 90 minuter fick jag faktiskt anstränga mig för att notera saker som väckte mitt intresse. Hur gärna jag än vill försvara landslagsfotbollen är det ju bara att konstatera att den här matchen aldrig borde ha spelats, såhär mitt under glödande serieupptakter. People just didn’t care. Stora delar av matchen ägnade jag själv åt att surfa youtubeklipp på Råsundas trådlösa bredband, och jag kan försäkra att sånt inte händer under en tävlingsmatch som gäller något, oavsett nivå.

Hursom. Fick vi överhuvudtaget någon typ av besked så var det väl att Johan Elmander fortfarande ligger en bra bit före Marcus Berg i landslagskön. Inte för målets skull – avslutet där var egentligen precis lika uselt som den fåniga missen vid det tidiga friläget – utan för genomförandet i stort. Så länge de två anfallarna spelade ihop var Elmanders aktionsandel helt enkelt mycket högre än Bergs. Han löpte, vann nickdueller, tog initiativ… Han såg till att det hände något, såg till att komma rätt.

Marcus Berg gör ingen dålig insats – man ser att han är en intelligent fotbollsspelare, med sitt länkspel och sina skarvar – men fortsätter ha så förtvivlat svårt att generera någon som helst form av auktoritet på den här nivån.

Fler observationer?
* Var det någons typ av fotbollsmatch så var det Behrang Safaris typ av fotbollsmatch. Han kunde forsa framåt ganska ostört på sin vänsterkant – i alla fall så länge han hade Holmén framför sig – och ändå rädda upp de defensiva positionerna enbart genom sin löpstyrka.
* Anders Svensson förblir den enda svenske spelaren som kan spela ett hotande passningsspel med acceptabel felprocent.
* Även om en oattackerad Olof Mellberg av någon anledning fått för sig att mjukt chippa fram några lyftningar som hörde till de bästa spelarna han slagit de senaste tre, fyra åren.
* Kim Källström tappade humöret efter en frisparkssituation i början av andra halvlek, och plöjde sedan runt och spelade någon form av buttert, ointresserat surkartsspel under större delen av återstoden. Underhållande på sitt sätt.
* Givetvis är Kim Källström och Pontus Wernbloom tillsammans för tunga i fötterna för att någonsin kunna bilda ett fungerande innermittfältspar.
* Och ja… Det är en väldigt lång väg mellan U21- och a-landslag.

***

Betygen dårå:

Eddie Gustafsson ++

Mikael Nilsson ++
Olof Mellberg ++
Daniel Majstorovic (45) ++
Behrang Safari +++

Sebastian Larsson (45) +
Kim Källström (79) ++
Anders Svensson (45) +++
Samuel Holmén (45) ++

Johan Elmander (60) +++
Marcus Berg ++

Avbytare:
Petter Hansson (45) ++
Pontus Wernbloom (45) +
Christian Wilhelmsson (45) ++
Viktor Elm (45) +
Tobias Hysén (79) 

***

Och medan jag kommer ihåg det – publiksiffran på 15 212 var ju en ren och skär bluff. Särskilt många fler än 10 000 var det definitivt inte inne på Råsunda.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB