Startsida / Inlägg

Goals Galore and more

av Simon Bank

I skuggan av en tragedi spelades det fotboll. Det gör det alltid.

Vi stämmer lutan i en lägre tonart och ser över vad som hände, när det hände och hur det hände.

Tävlingsfotbollen först.

Bundesliga har rullat igång, med visst buller och bång. Tysklands mest sympatiska klubb förlorade sin första premiärmatch på hemmaplan på 35 år, och gjorde det med stil: Werder Bremen kan fortfarande göra många mål och släppa in ännu fler. Inget nytt under solen.

Dagens Topspiel var blekare än det låter. Hoffenheim gnetade sig till en poäng i en match där vi noterar främst en sak av värde: Att Ivica Olic gjorde mål i debuten. De två senaste som gjort det för Bayern heter Klose och Toni. Good vibe, även om dagens snyggaste lagmål kom från Obasi.

Vi kan allmänt konstatera att det var en dag för inläggsspel (svenska kantspelare får gärna titta extra noga) i Bundesliga. Mainz är tillbaka, och Tim Hoogland nickade in deras första Topligamål på två år. Turkschweiziske supertalangen Eren Derdiyok använde foten.

Basketspelaren Kevin Kuranyi dunkade in sitt andra mot Nürnberg, Marvin Matip knäkompleterade Dortmund till tre poäng och Serbiens U21-kung Gojko Kacar ordnade tre poäng åt Rasmus Bengtssons Hertha (som Igli Tare brukar kalla dom).

Svårare än så var det inte. Och letar ni efter öppningsdagens elegantaste frispark så har ni missat Daniel Gunkels snyggskruv in bakom en synnerligen otysk Leverkusen-mur.

Frankrike, då?

Tja, för att återkoppla till ett tidigare inlägg ska jag ju börja med att berätta att Lyon spelade utan betting-reklam, för säkerhets skull. Dagens tyngsta mål, i tur och oordning:

1. Svindyre Lisandro Lopez frisparkar finurligt hem en poäng för OL i Le Mans.

2. Monaco – som kan bli sylvasst i år – zickzackar fram Nene till 1–0.

3. Montpellier Spahic-krigar sig till en pinne mot PSG.

4. Charlie Davies får 20 minuter när Sochaux premiärvinner mot AJA.

5. Loic Rémy gör sig ännu mer populär i Lyon med ett tjuvmål mot ASSE.

En bit norrut, i Sverige Södra, visade Luis Suarez att han har för avsikt att vinna skytteligan i Eredivisie i år. Ni får lov att arbeta er igenom ett långt klipp för att se El Pistolero göra årets första hattrick.

…och nästgårds, i Belgien, tog gamle Bart Goor och yttersidade in en dykmissil som Mascara hade varit stolt över. Mästarna Standard får det jobbigare i år, i skuggan av Louis-Dreyfus och en talangexodus som vi inte sett slutet av ännu.

I Turkiet hade vi tidig toppmatch mellan vårens Istanbul-pressare Sivasspor och Trabzonspor. Sivas föll, vi får se hur de hänger med i vinter. Mest notabelt i målväg var att Tony Sylva i Trabzon-målet ser ut att ha utvecklats till världens långsammaste målvakt.

…och så till lördagens träningsfotboll.

Illa illa illa, Villa maravilla straffar sovande mittbackar som ingen annan, igår mot Arsenal (2–0). Vänklubbarna Liverpool och Atléti bjöd på mer på temat ”same old, same old” när Kun och Forlan gjorde varsitt klassmål (2–1).

Fler skyttekungar i form?

Jodå. Quagliarella blir en av årets värvningar i Serie A,och… eh… Craig Bellamy twists and turns his way through the Hoops. Och Leeds vet bättre än några andra vem det är som avgör om de tar steget upp den här gången: Jermaine Beckford.

Och sist men inte särskilt minst så gjorde ju en gammal superschlager comeback på öarna.

Det var väl det hela, en sorgens lördag i fotbollsvärlden.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB