He Wears a Magic Hat

av Erik Niva

Jaha, ska vi försöka hitta fördelar med att tvingas ställa in premiärresor då?! Det var faktiskt inte särskilt svårt. Hade jag kommit iväg som planerat hade jag suttit på ett tåg mellan Blackburn och London – via Preston – samtidigt som Arsenal mötte Everton på Goodison.

Och det får jag ju lov att säga att jag var glad att jag inte gjorde.

Vilken bestialiskt vacker uppvisning i konsten att vara effektiv och elegant på samma gång. Jag skriver några rader om det här, och ni förtjänar att se det längre sammandraget här. Vill ni bara ha kortversionen så böjde alltså Denilson in 1-0, innan nye Vermaelen och gamle Gallas nickade in varsin frispark före paus. Sedan sprang Fàbregas in med både en och två bollar – och hyllade stiligt sin fallne kamrat Daniel Jarque – innan ligacomebackande Eduardo drog nytta av Arsjavins tråcklande.

Vem har sett ett lag göra en bättre engelsk ligapremiär?

En stol stod alltså tom på Ewood Park, men det brydde sig de tillresta Man City-fansen måttligt mycket om eftersom de fyllde 7 000 andra. Drömstarternas drömstart, då Adebayor svepte in 1-0 redan efter dryga två minuter. Sedan såg väl City måttligt samtrimmade ut under återstående ordinarie matchtid, men stålmannen Stephen Ireland bestämde sig till sist för att skicka in bollen i mål på stopptid.

Givetvis var det Stamford Bridges egen hatfigur Stephen Hunt som skulle raka in säsongens allra första Premier League-mål. Nu gjorde det till sist inte så mycket. Didier Drogba vände på egen hand, med en egendomligt överskruvad frispark och en lika snygg som turlig inläggslobb på stopptid.

I övrigt så konstaterar vi att Mark Noble gjorde en kopia på Denilsons mål när West Ham bortavann mot nyuppflyttade Wolves, men att Wigans colombian Hugo Rodallega förmodligen ändå stod för premiärdagens vackraste, med sin halvvolley på Villa Park. Vill ni se hur Stoke pressade sönder Burnley – efter ett patenterat inkastsmål av Rory Delap – och hur Fulham vann över ett demoraliserat Portsmouth så har ni möjligheten.

***

Ur svensksynpunkt var väl det största som hände igår att Marcus Berg gjorde sitt första mål i Bundesliga. 4-1-målet mot Dortmund var vare sig det snyggaste eller viktigaste han gjort i sitt liv – men det var likafullt hans första Bundesliga-mål.

I tungviktsmötet mellan Bayern München och Werder Bremen så klev de stora namnen fram. Genombrottande Mesut Özil gav Bremen ledningen, rekordköpet Mario Gómez kvitterade. Stuttgarts brasse Élson satte lördagens tyska långskott, i samma match som ryske Pavel Pogrebnyak petade in sitt första mål för sin nya klubb. Wolfsburg låg under med 1-0 borta mot Köln i Lukas Podolskis hemkomst, men visade varför de är mästare genom att vända med tre mål på några få minuter, Edin Dzeko gjorde såklart ett och Oba Martins premiärsatte ett annat.

***

Okej, är ni redo för ett fem minuter långt franskt klipp då?! Såklart att ni är. Mästarna från Bordeaux imponerade igen, flyttsugne Marouane Chamakh nickade in två hörnor – men framförallt så hoppade ju Champagne-Charlie Davies in i paus och presenterade sig omgående genom att skyffla in två mål. The boy is a star.

***

Ligapremiär i Skottland också. Aiden McGeady satte två när Celtic imponerade med 3-1 borta mot Aberdeen, Lee McCulloch dundrade in en missil när Rangers gjorde vad de skulle i och med 4-1 mot Falkirk.

***

På andra sidan det stora vattnet vet vi ju att Superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate brukar väcka känslor. Och ja… Såhär såg det ut när klubbarnas Novena-lag – typ P13 – bokstavligt talat drabbade samman.

***

Och avslutningsvis – the Ghost Goal of the Day. Crystal Palace jagade resultat borta mot Bristol City, och låneslöftet Freddy Sears petade effektivt in bollen. Målställning och ut, hela domarteamet missade det uppenbara – och Neil Warnock ombades att kommentera episoden.

Good fun.

Och jodå… kontroversielle ordföranden Simon Jordan fick säga sitt också.

Good fun.

***

Men om nu Jordan tagit oss in på hela den här diskussionen om sportslighet – ska vi då inte ta en titt på detta också?! South Melbourne FC möter Sunshine Georgies i den australiensiska andradivisionen. De har fått ett inkast eftersom motståndarna skickat ut bollen för att behandla en skadad spelare, och kastar såklart därför bollen till motståndarnas målvakt.

Men vad händer? Jo, South Melbournes brassemittfältare Fernando jagar efter, snor bollen av målvakten, petar in den i mål – och firar som om han just satt en 30-metersfrispark i krysset i VM-finalen.