Startsida / Inlägg

Monday Mauling

av Erik Niva

Lördagen var den stora premiärdagen, men det innebär ju nu inte att det inte finns klipp att länka till och mål att se även idag. Vi har vänskapsmatcher, vi har absurditeter, vi har uppsopningsarbetet efter Simon Bank… Jodå, veckan är igång.

***

Franska mästarna från Bordeaux gav sig i alla fall in i leken igen på ett sevärt sätt igår kväll. Superstjärnan Yoann Gourcuff gjorde såklart två klassmål, flyttsugne Marouance Chamakh sträckte sig till att stöta in en boll och brasseyttern Wendel inledde demoleringen av Lens med att lyrskruva in matchens mål.

Varken Matías Concha eller Andreas Johansson fanns ens på bänken för Bochum, men det hindrade inte laget från att stå för helgens upphämtning i det tidiga nedflyttningsmötet mot Mönchengladbach. 0-3 i paus. Då klev tysk-marockanske mittfältaren Mimoun Azaouagh fram och satte en bredsida och ett vristskott i samma kryss. Sedan fullbordade slovakiske centern Stanislav Šesták upphämtningen med sin 3-3-nick.

Ni har redan sett Ola Toivonens och Andreas Isakssons slapstick som gav Twente ledningen mot PSV?! Okej. Då blir det Sydamerika. Brasiliens två största klubbar – Flamengo och Corinthians – möttes på ett fullpackat Maracanã. Ronaldo kunde inte spela på grund av sin brutna hand, men det saknades ju inte gamla hjältar för det. Man Uniteds världsmästare Kléberson försökte få iväg ett skott, den fallne kejsaren Adriano svepte in bollen i nät.

Och appropå gamla hjältar – vem kan lista ut vem det är som nitar dit den här straffen för Austria Wien?!

I Turkiet fick båda bjässarna från Istanbul fina starter. Frank Rijkaards nya Galatasaray vann med 3-2 borta mot Gaziantepspor. Christoph Daum och hans Fenerbahçe gjorde 2-0 borta på Denizlispor. I Ryssland så är Dick Advocaats succétid i Zenit nu slut. Efter att holländaren avslöjade att han ska ta över det belgiska landslaget vid årsskiftet har resultaten försämrats, och en hemmaförlust mot Tom Tomsk blev för mycket för klubbledningen. Advocaat fick gå i förtid.

Norge så… Av någon anledning fick serieledande Rosenborg för sig att förlora cupmatchen borta mot Kjell Jonevrets Molde med 5-0. ”En kväll för evigheten”, sa Jonevret, och när man ser Magne Hoseths drömmål förstår man vad han menar. Och det finns faktiskt anledning att stanna kvar i Norge. I lördags möttes Odd Grenland och Brann i cupen, och när de sistnämndas målvakt föll ihop skadad så retade Oddrane ungerske anfallare Péter Kovács upp hela vårt västra grannland genom att göra… såhär.

***

Och då var vi så inne på spillet från lördagen, och det finns en del att ta av. Helgens mål gjordes ju till exempel av Ismaël Bangoura – guinanen som tagit vägen över Ukraina till Frankrike – då Rennes slog nyuppflytade Boulogne.

Och helgens match?! Ja, givetvis kom ju den när nedflyttade Norwich City gjorde sin första match i tredjedivisionen på 50 år. Återtåget skulle börja. Trots allt har 18 000 gröngula köpt säsongsbiljett, och mer än 25 000 dök upp för att kassera in en ganska enkel seger mot lilla grannen från Colchester, som kom tolva i League One ifjol.

Det blev 1-7.

På någon sorts inverterat sätt gjorde ju Sven-Göran Eriksson någon sorts andrahandssuccé i sin första tävlingsmatch för Notts County. Kvaliteten är inget vidare, men här är i alla fall målen mot Bradford.

***

Avslutningsvis, det minst viktiga… Eller, vem försöker jag lura. Spurs slog Olympiakos med 3-0. Både Roman Pavljutjenko och Jermain Defoe gjorde klassmål, och allt är på kurs inför säsongsstarten. Ifjol slog vi förresten Roma med 5-0 i det sista genrepet. Sedan tog vi två poäng på åtta matcher.

Från träningsmatchsfronten kan vi även notera att Real Madrid faktiskt fortfarande har några spelare som inte köpts för miljarder under sommaren. Gonzalo Higuain sprang in med en och två bollar mot DC United, och Arjen Robben snickrade ihop ett fantastiskt litet lobbmästerverk.

Åsså då Charity Shield. I England tycks det finnas en rätt grundmurad tro på att Nani ska kliva upp ett par nivåer i vinter, och med sitt 1-0-mål mot Chelsea så demonstrerade han att förmågan ju finns där. Att han sedan drog på sig en skada var väl kanske inte helt lyckat i sammanhanget. Alex Ferguson påstår ju konsekvent att Ben Foster är den klart bäste engelske målvakt som finns, medan Foster gör allt han kan för att motbevisa honom. Ingripandena vid både Carvalhos kvittering och Lampards ledningsmål var tveksamma. En centersugen Wayne Rooney kvitterade sedan ur offsideposition på stopptid.

Så det blev straffar.

Och med det anser jag alltså en vecka av Premier League-bloggande inför seriestarten… öppnad.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB